Autistisch kind voelt zich veilig met hond

12-12-2012

kind met geleidehondAutistische kinderen voelen zich op straat veiliger met een geleidehond. Voor ouders is het vaak moeilijk om met hun kind op stap te gaan, maar de geleidehond zorgt ervoor dat het kind rustiger wordt.

Na een succesvol proefproject gaat het opleidingsinstituut KNGF geleidehonden in Nederland honden opleiden om kinderen met een autistische stoornis te helpen.
Kinderen met een autistische stoornis kunnen in hun eigen wereld wegdromen en opeens uit het oog verdwijnen. Op straat kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Voor hun ouders is het vaak moeilijk om met hun kind op stap te gaan. Het kind wordt vaak opstandig als het aan de hand wordt vastgehouden. 

Met de hulp van een geleidehond is het wel mogelijk om samen te gaan wandelen. Het kind voelt zich veilig bij de geleidehond en zit met een tuigje aan het dier vast. De ouder heeft de hond aan de riem en stuurt hem aan.
Het opleiden van autisme geleidehonden is een Iers initiatief dat ook door andere opleidingscentra voor blindengeleidehonden is overgenomen. Het KNGF probeert op diverse manieren mobiliteit te bevorderen. Soms halen honden die opgeleid worden tot blindengeleidehond net niet de eindstreep, omdat ze bijvoorbeeld niet zelfstandig obstakels vermijden. 

De honden krijgen dan een omscholingstraining tot autisme geleidehond. Wel moeten hun karakter daar geschikt voor zijn. Ze moeten vrij rustig zijn en niet teveel blaffen, omdat een kind met een autistische stoornis daar overprikkeld van kan raken.
De begeleiding van een autisme geleidehond werkt het beste bij hele jonge kinderen, zij kunnen de hond fysiek nog niet aanvallen en zijn ook nog vormbaar. Uiteindelijk kan de hond met pensioen. Dankzij het dier krijgen de kinderen zoveel zelfvertrouwen, dat ze ook zonder naar buiten kunnen.

Bron: wereldomroep.nl


Tags: , , ,

Geef je mening