Clicker training gedemonstreerd door Serge Gaus (filmpje)

06-08-2010

hulphond krijgt clicker trainingSerge Gaus geeft hier een demo over hoe een hulphond in opleiding leert wat de betekenis is van het clicker systeem. Hij clickt als de hond in de buurt van de balon komt. Naar de balon toelopen levert een click op en dus een beloning.

Door pas te gaan clicken als de hond daad werkelijk de balon aan raakt en daarna eventueel de balon oppakt leert de hond de combinatie click beloning en de opdracht.

Toen Serge mijn hond bijvoorbeeld moest leren wat een paal is (stoplicht) dan staat hij eerst naast de paal en clickt als de hond interesse toont in de paal. Daarna gaat hij één stap van de paal af en kijkt wat de hond doet gaat hij weer naar die paal dan krijgt hij de beloning (click). Op deze manier leert een hulphond stap voor stap, om steeds verder van die paal af, bij het woordje ‘paal’ direct naar die paal te lopen.

In dit filmpje gebruikt Serge deze techniek dus even in de winkel als proef gewoon een belon en heeft niet veel met hulphond opleiding te maken. Hondenliefhebbers kunnen zo kennismaken met deze methode en dit eventueel ook toe te passen bij hun honden.

De expert in clicker training is Karen Pryor. Zij heeft dit idee door het trainen van dolfijnen overgebracht op honden, paarden en wilde dieren in de dierentuin. Voor meer informatie over clicker training kijk op www.clickertraining.com.

Deze techniek wordt tegenwoordig zelfs bij moeilijk lerende kinderen gebruikt. Ik vindt het een heel mooi en leuk hondvriendelijk systeem om je hond snel iets aan te leren en de hond krijgt er nog lol in ook. Maar je moet het wel goed toepassen en niet zomaar clicken want dan beloon je misschien voor verkeerd gedrag.

Met dank aan de uitleg en achtergrond informatie van geleidehond gebruikster Esther en haar hond EasyTags: , , , , , , , , ,

Reactie(s)

  1. […] de eerste hondenclubs van Nederland wordt er getraind via de “Clicker methode”. Deze clicker methode is een vriendelijke manier van hondentrainen en vind zijn origine bij de dolfijnen training. Op het […]

Geef je mening