Geleidehonden die in aanvaring komen met loslopende honden

05-10-2010

Geleidehond ontwijkt kuil in de wegHier weer even een verhaal over een veel voorkomend wereldwijd problemen aangaande geleidehonden die tijdens hun werk in aanvaaring komen met loslopende honden en of een hond aan een net iets te lang lijntje.

Easy en ik waren op weg naar huis na een heerlijke wandeling in het park waar Easy en Eerke even los konden. Ik liep dus met mijn drie honden Eerke en Fabian rechts van mij en Easy herkenbaar in haar geleidehondentuig links van mij.

Een geleidehond aan het werk
Als Easy aan het werk is is ze dat niet in het park maar op de openbare weg. Easy loopt dan zeer geconcentreerd en dan schrik je wel even als je hond plotseling vliegensvlug zich om draait. Moest snel der beugel los laten anders zitten je vingers in de knoop. Gelukkig heb ik haar riem meestal om mijn schouder vast zodat ik die niet vast hoef te houden maar zij wel vast zit en niet weg kan lopen.

Wat was er gebeurd dat Easy zo snel zich om draaide. Nou heel gewoon er liep een hond langs aan een net te lang riempje waardoor deze hond kans kreeg om Easy van achtere in haar billen te happen. Gelukkig heeft zij nog al veel haar dus hapte de hond mis.

Meerdere geleidehond gebruikers ervaren dit probleem
Maar toen ik dat incident vertelde op een geleidehonden forum kwamen er meerdere reacties van geleidehonden die tijdens hun werk (en het werk bestaat uit het veilig over straat begeleiden van hun blinden of zeer slechtziende eigenaar zodat deze niet in gaten in de weg of tegen uithangborden van winkels of fietsen op de stoep lopen of struikelen) worden aangevallen door loslopende honden. Of worden afgeleid door honden waarvan inderdaad de riempjes net iets te lang zijn.

Het blijft een vervelende kwestie want hoe gaat je geleidehond de volgende keer reageren bij een ontmoeting van een soortgenoot terwijl hij / zij in het tuig rondloopt. Moet de hond herschoold gaan worden, wat weer meer kosten van de school meebrengt of wordt de hond afgekeurd wegens onaceptabel gedrag nadat hij een paar keer is aangevallen.

Bij dit laatste is er dan een dubbele trauma, de baas die zijn mobiliteits hulpmiddel door toedoen van andere is kwijtgeraakt en een hond die door zijn gedrag misschien ook niet meer in staat is bij deze baas te blijven wonen. Ik blijf het een moeilijk iets vinden. Want ja je schrikt als je een hond recht op je af hoort stormen en dan een eigenaar die roept hij doet niets hoor.

Loslopende hond is stoorzender van geleidehond
Maar dat de hond een vreselijke stoorzender is in het werk van je geleidehond, dat beseffen de baasjes niet. Jouw hond wil je veilig overal naar toe brengen maar kan het niet omdat er een hond voor zijn voeten loopt. En je hond heeft geleerd om niet op die hond te reageren.  Dus ja het is niet zo gek dat jou geleidehond op den duur ook gaat grauwen naar een andere hond. Maar ja, dat mag dan weer niet.

Dus een verzoek aan de mensen die hondenenpuppies lezen, mocht u ooit een geleidehond tegen komen met uw hond en de geleidehond heeft zijn werkkleding aan (tuig en beugel), dan is de hond aan het werk, houdt je riempje kort en de hond onder controle zodat deze net niet weer een aanval op de achterste van een hond kan doen. Het is zo simpel en zo gemakkelijk.

En ja als de geleidehond gewoon los loopt in een park en bos dan mag je hond wel even spelen. Maar niet als de geleidehond in tuig is en op de openbare weg.

Groetjes Esther en EasyTags: , , , , , ,

Reactie(s)

  1. moira zegt:

    Naast dat loslopende honden onaanvaardbaar storend zijn voor een geleide hond heeft ook de gewone aangelijnde hond last van loslopende honden.

    Ik hou mijn aangelijnde honden ( sheltie + papillon) goed uit de buurt van een hond die aan het werk is.

Geef je mening