Hulphond niet welkom in Leids museum

03-03-2011

’Een hond is een hond’. Met die mededeling moest Corry Vos uit Bergen op Zoom het doen, toen zij zaterdag Museum Boerhaave in Leiden wilde bezoeken. Haar hulphond Cisko was niet welkom in het museum.

Verdrietig om de weigering nam Vos plaats op een bankje. Met haar hulphond, die haar tijdig waarschuwt voor een epileptische aanval, wachtte zij tot haar man en dochter het museum hadden doorlopen. ,,Ik voelde me zo gediscrimineerd’’, zegt Corry Vos, die zowel het Leidsch Dagblad als het tv-programma ’Radar’ inlichtte.

Dat deed ze niet zozeer om Boerhaave aan de schandpaal te nagelen, maar meer om de aandacht te vestigen op het fenomeen hulphond.

Want Cisko is niet zomaar een hond. Hij is met veel geduld en veel geld opgeleid, wat resulteert in zeventig vaardigheden. Zo’n hond, niet te verwarren met de blindengeleidehond, kun je met een gerust hart toelaten in een museum, schouwburg, restaurant of taxi. Maar je mag hem ook weigeren.

Dat was volgens Annette Los, pr-medewerkster van Boerhaave, echter nooit de bedoeling. ,,Dit is een misser van ons’’, zegt zij. ,,De hond had mee naar binnen gemogen. We gaan dit goedmaken, want ons beleid is dat honden niet zijn toegestaan behalve in dit soort gevallen. Mindervaliden en gehandicapten met een hulphond zijn welkom, maar een baliemedewerker heeft de hulphond abusievelijk niet in het museum toegelaten.’’

Vos is blij met de spijtbetuiging van Museum Boerhaave. ,,Op de website stond dat het museum rolstoelvriendelijk is. Dat vond ik een goed teken. Daarom had ik nooit verwacht dat iemand mijn hond de toegang zou weigeren. Maar de medewerkster zei het zaterdag stellig: een hond is een hond en die komt er niet in.’’Tags: , ,

Reactie(s)

 1. Daphné zegt:

  Ik duim dat Corrie en Cisko nog van het museum kunnen genieten!

 2. moira zegt:

  Ik ben het helemaal eens met de PR medewerkster dat het een misser is als een hulphond niet toegelaten wordt in het museum.

  In 2004 zijn er al kamervragen gesteld over toegang hulphonden in openbare ruimten.
  http://www.nieuwsbank.nl/inp/2004/08/27/Z007.htm

  Een hulphond is m.i. gelijkwaardig aan een blinden geleidehond.

  Fijn dat de museumdirectie dit goed gaat maken.

  groetjes, moira©

 3. tara zegt:

  wat gemeen, ik vind dat een hulphond wel naar binnen mag, ze heeft die hond niet voor niets!!!

 4. Liesbeth Keesmaat zegt:

  Mijn enige reactie is.

  Onvoorstelbaar!! Onbegrijpelijk!! Mensen die een
  blinde geleidehond verbieden om binnen te komen
  waar dan ook, hebben een groter handicap dan
  iemand die zelf blind is!!

Geef je mening