Internationale dag van de geleidehond op 27 april 2011

26-04-2011

Internationale dag van de geleidehondMorgen, woensdag 27 april 2011 is het weer zover. De Internationale dag van de geleidehond. Over de hele wereld wordt dan weer eens op deze dag stil gestaan bij het bijzondere werk dat geleidehonden, dag in dag uit, doen voor hun partner die blind of slechtziend is.

Blinden en slechtzienden zijn door de geleidehond in staat deelt te nemen in de samenleving

Want ja, door die geleidehond zijn heel veel blinden en slechtzienden beter in staat om deel te blijven nemen in de samenleving. Elke dag brengen de geleidehonden hun partner naar het werk, school,winkel, dokter of ziekenhuis, sportclub, hobby of vereniging of gewoon om lekker gezellig een wandelen , familie en vrienden bezoeken .

Het is toch maar mooi dat dit concept van geleidehond wereldwijd nog niet is te evenaren. Hoe knap de techniek ook is en worden er veel uitvindingen gedaan men is nog steeds niet in staat gebleken om het partnerschap van geleidehond en blinden of slechtziend persoon te kunnen maken in de vorm van robot of radar of wat dan ook.

Taststokken met sensoren

Want ja men “vind” wel wat uit, natuurlijk je hebt robotten die je langs allerlei mogelijke obstakels kunnen leiden maar deze zijn vaak log of niet wendbaar en of ze zo snel even een trap op en af gaan als ik doe met mijn hond is de vraag. Ook werkt men wel eens met taststokken waar sensoren in zitten die door trillingen en door een soort wijzer plaat je de persoon richting geeft van waar iets is mogelijk. Ook kun je soms dingen op je hoofd zetten waardoor je hoogte obstakels kan detecteren.

Maar het is allemaal techniek dat het ook wel eens niet doet. Met een geleidehond kun je op elk moment van de dag bedenken dat je er op uit wilt, en de hond kijkt tijdens het lopen van je route of het allemaal wel zo veilig is , en helpt je vaak ongemerkt langs laaghangende boomtakken , omgevallen fietsen of een weg op breking heen.

Geleidehond red door een noodstop te maken

Loopje met een electronisch apparaat dan ben je voortdurend bezig met het analyseren van welk bliepje of trilling je waar naar toe moet sturen en weet je eigenlijk nog niet veel.
Hoe vaak mijn geleidehonden niet mij hebben gered door simpel weg een noodstop te maken omdat er weer eens een fietser opeens uit een steegje komt, een persoon in gedachten opeens van richting veranderd waar door ze voor je langs gaan en had je geen hond dan was dat een botsing geweest. Of een geparkeerde auto opeens in zijn achteruit gaat als jij er net achter loopt. Vraag me af of die mechanische dingen zo snel kunnen reageren als een geleidehond dat doet in zulke gevallen. Ik beloon mijn hond daar dan ook drie dubbel voor.

Capabele geleidehonden trainen

Kortom 27 april de internationale dag van de geleidehond is weer eens een mooie dag om stil te staan bij het harde werken wat de vijf geleidehondenscholen in Nederland, maar elke dag presteren, om hele capabele geleidehonden te trainen en en af te leveren, zodat een blinde of slechtziend persoon weer als een geolied team “samen”, veilig op stap kunnen gaan.

Groeten Esther en EasyTags: , , , , ,

Geef je mening