Pup training bij de Martin Gaus Geleidehonden school

15-02-2011

Pup geleidehond training Omdat Easy inmiddels alweer een jaar mijn geleidehond is en omdat een naamgenootje, “Esther”, die inmiddels op de wachtlijst staat voor een geleidehond besloot ik ook naar Lelystad naar de hondenschool te gaan.

Esther had namelijk samen met haar moeder een afspraak gemaakt om eens een ochtend tijdens de training van de pups, die later geleide of hulphond gaan worden bij te wonen. Het leek mij ook wel leuk om daar aanwezig te zijn. Dus netjes me aangemeld bij Marlia de hondentrainster van Easy en Tamara de vrouw van Serge Gaus dat ik ook aanwezig zal zijn en of dat goed was.

Martin Gaus geleide- en hulphonden school

Uiteraard was dat dik in orde dat ik kwam. Gewapend met lekkere stroopwafels om mijn samen zijn met Easy tijdens de koffie te gaan ieren toog ik op stap. De bus naar Amsterdam kwam snel en ook had ik de aansluiting op Amsterdam Centraal Station met de trein. Daarna in Lelystad op zoek naar de bus die me naar de Martin Gaus geleide en hulphonden school zal brengen.  Ook deze bleek gelukkig aanwezig te zijn.

Eenmaal op de juiste halte aangekomen liep ik de verkeerde kant op met Easy, ik merkte het gelukkig op. Kwam maar niet de zij weg tegen die moest hebben om over te steken. Dus terug lopen maar. Nog een grote vrachtwagen om zijlen, maar gelukkig wel de zijweg en de oversteek. En aan het steeds luider wordende geblaf wist ik dat ik op de goede weg was.

Bij de Martin Gaus Geleide en hulphondenschool is namelijk nog een asiel, een pension en nog opvang voor honden die hertraint worden, dus honden genoeg daar. Ik wilde niet direct naar de school gaan want ik was door al die mooie aansluitingen veelste vroeg. Ik besloot een heerlijke wandeling met Easy in het bos te maken.

Boswandeling met Easy mijn geleidehond

Ik was nog niet eens een paar honderd meter doorgelopen of mijn naam werd geroepen. Tamara kwam achter me aan ze was bang dat ik un ingang niet had kunnen vinden. Dus maar uit gelegd wat ik van plan was en dus ging zij weer terug en ik lekker met Easy door het bos lopen waar Easy uiteraard lekker los liep. Daarna weer terug en bracht Marlia me naar de serre waar ik lekker met een kop chocolade kon wachten op de anderen. Esther en haar moeder kwamen snel dus elkaar even aan elkaar voorstellen ik ken haar alleen via Hyves vandaar. En langzaam druppelde de pleeggezinnen binnen het waren er vier.

Pup training in het tegen van afleiding

De hondjes waren één Golden, één Labrador , Een kruising met een Rottweiler vader en de moeder was een kruising tussen een Labrador en een herder. Dus gewoon een leuke bastaard, en voor mij heel leuk een poedel pup van tien maanden. De training die deze dag gegeven werd stond in het teken van afleiden.

Puptraining hulphonden

Dat houdt in dat de hondjes aan allerlei dingen werden blootgesteld wat ze in hun latere leven kunnen mee maken.

Zo werd er om hun heen met een bal gestuiterd , terwijl de pups moesten blijven liggen of zitten. Kwam er iemand om de hondjes heen lopen met hoge piepstemmetje en vroeg of de hond mocht worden geaaid want hij was toch zo lief. De hondjes moesten dan geconcentreerd op hun puppycoach blijven letten. Ze moesten komen naar hun baasje tussen speelgoed voorwerpen door en soms werd er ook iets gegooid.

Iemand ging met wapperende rokken om de honden lopen , net als met een interraal helm op naar de honden toe lopen. Ook het gewone af en zitten en netjes volgen aan de riem werd goed geoefend en door elkaar heen lopen. En de blijf oefening waar de hond af bleef terwijl zijn puppycoach  weg liep.

Oefenrondje met een demo geleidehond
Het was best wel indrukwekkend om te horen hoe de hondjes het allemaal deden en hoe knap ze al waren.

Na afloop mocht,” Esther”,  samen met Marlia met een demo hond gaan lopen, zo kon ze ervaren hoe het is om met een goed getrainde hond op stap te mogen. In het begin hield Marlia nog de riem vast voor extra steun voor de hond, maar op de terug weg hield Esther al de riem en beugel zelf vast.

Ik denk dat “Esther”, het gevoel moet hebben gehad dat ze vloog. Het blijft iets magisch hebben zo eerste wandeling met een hond die zo mooi zijn werk doet. Ook stelde Marlia nog twee hondenrassen aan ons voor een Golden en een Labradoodle, alle twee, in training om het vak als geleidehond te mogen uitvoeren, maar nog te kort om “Esther” veilig over straat te begeleiden.

Het was een leuke dag en ik had niet niet willen missen. Ik hoop voor “Esther”, dat ze snel een dijk van een geleidehond krijgt en dat ze, net als ik , “zo blij ben, met mijn Easy”.

Groetjes Esther en Easy


Tags: , , , , , , , , ,

Geef je mening