De bijzondere karaktereigenschappen van de Lancashire Heeler

14-09-2010

Lancashire Heeler hondIn het stukje over de rasstandaard van de Lancashire Heeler, heb ik algemene zaken uitgelegd die gebonden zijn aan dit leuke ras. Ik heb enkele mensen gesproken en wilde nu enkele opmerkelijke karaktereigenschappen van hen met jullie delen. Altijd handig om te weten, wanneer je overweegt een hond van het Lancashire Heeler ras in huis te nemen.

Dit zijn de kenmerken die ik heb genoemd in het vorige stuk:

Drijven:

Persoonlijk merk ik hier (nog) niets van bij mijn eigen honden, als je het hebt over het drijven van vee.  Dana heeft wel eens vrolijk achter een paard aangehobbeld, maar dat was puur uit interesse. Het paard draafde weg en hinnikte flink, die vond het helemaal niet zo leuk.
Ik moet wel oppassen als ik ga rennen, dan gaat Dana mij duidelijk drijven.

Ze rent rondjes om mij heen en probeert mij te ‘heelen’ (lees: Happen/bijten). Dit moet ik dus nog trainen. Als puppie hebben ze beide behoorlijk in mijn broek gehangen. Dit leer je af, door stil te gaan staan als je ze aan ziet komen. Dus niet pas wanneer ze al bijten, al ervóór. Het heeft niet lang geduurd voordat ze ermee stopten, de lol was ervan af.

Jagen:
Dana heeft niet echt gejaagd, ze is wel eens achter een vogel of hert aan gegaan, maar gaf al snel op omdat zij sneller waren. Eddie jaagt duidelijk meer, kleine insecten zijn favoriet. Hij heeft al eens een vogel gepakt (die het trouwens overleefd heeft), maar jaagt er eigenlijk niet op.

Moedig:
Dana is een moedige, stabiele hond. Eddie heeft alleen een grote mond, maar heeft verder niets daar.

Vrolijk:
Ja! Beide Lancashire Heelers zijn duidelijk erg vrolijk.

Aanhankelijk aan zijn eigenaar:
Zeer duidelijk, zeker aan de persoon die het meeste met hen doet. Dit heeft wel het nadeel dat er wellicht meer tijd dan gemiddeld gestoken moet worden in het leren alleen te zijn. Hier was dat duidelijk wel het geval.

Leergierig:
Zeker, te vergelijken met de gemiddelde herdershond denk ik.

Heeler puppie

Alert :
Altijd. Onze Heelers houden alles scherp in de gaten.

Energiek:
Ze zijn heel energiek, maar als je hen genoeg biedt kunnen ze ook gewoon rustig naast je of in de mand gaan liggen.

En dan nu de eigenschappen die ik graag aan het rijtje toe wil voegen:
Waaks:
Zodra ze iets horen, alarmeren ze door te blaffen. Eddie is een minder zeker hond dan Dana, dus die blaft beduidend meer. Dana verjaagt regelmatig dingen uit de tuin, waarvan ze meent dat die niet thuis horen. Ze lijkt soms wel te patrouilleren. Daarbij wordt haar houding huizenhoog.

Vriendelijk:
Ook al blaffen ze, zodra ze in de gaten hebben dat er een mens of hond aankomt is het prima en worden ze vriendelijk. Meer ‘mensenhond’ dan ‘hondenhond’: Beide zijn ze dol op mensen. Ik denk dat je er eerder voor moet oppassen dat je ze niet oversocialiseert op dit punt. Wellicht is dat bij Dana het geval, want ze lijkt er wel verslaafd aan. Toch vertrouwen ze niet iedereen zomaar voor de volle 100 %, je moet er wel wat meer voor doen. Ze maken duidelijk onderscheid tussen mensen die zeer geliefd zijn en mensen die nieuw of minder leuk zijn.

Lancashire Heller puppie en moeder

Andere honden zijn ‘wel okee’: Dana vindt honden prima en is er voor geen één bang, maar spelen hoeft niet zo. Wanneer ze al te enthousiast naar haar reageren, krijgen ze meteen een snauw om duidelijk te maken dat ze dat niet wil. Eddie is bang voor elke nieuwe hond, maar zodra het ijs gebroken is wil hij wel spelen. Ook bij hem, als honden te enthousiast reageren, weert hij het af. Hij vertoont dan echter angstagressie, omdat hij een meer onzekere hond is.

Toen we met een hele groep Heelers aan het wandelen waren vanuit het Lancashire Heeler Forum, viel op dat er weinig gespeeld werd. Ieder respecteerde elkaar en er was wel wat interactie, maar verder lieten ze elkaar met rust. Het was een prettige wandeling.

Zeer vocaal/verbaal ingesteld:
Bij mijn hondjes zul je merken wat hun emotie op dat moment is. Heel erg blij of ongeduldig: piepen. Het ergens niet mee eens: blaffen of een soort brom. Heel erg enthousiast/ongeduldig: blaffen. Spelen: grommen, blaffen. Toch iets om rekening mee te houden, wanneer je interesse hebt in deze rashond.

Zwemmen is zeer wisselend:
Mijn honden houden niet van zwemmen, maar er zijn ook Heelers die het erg graag doen. Of alleen als er een bal in het water lig.

Eigenwijs:
Ik merk dat als ik oefeningen doe, waarvan Dana het nut niet inziet, het erg moeilijk is om het haar te leren. Nu zit ze in de pubertijd en wordt het luisteren natuurlijk al wat minder. Eddie zit in een fase, waarin hij zich tegen me verzet door de clown uit te hangen. Zitten kent hij niet meer, alleen als het hemzelf uitkomt. En liggen? Dat gaat tegenwoordig met de billen de lucht in! Erg moeilijk om dan serieus te blijven…

Ongeduldig:
Ik vind mijn hondjes ongeduldig en doe dus oefeningen om hem te leren dat zelfbeheersing goed is. Eddie kan gefrustreerd reageren wanneer iets niet snel genoeg gaat, hij blaft/grauwt dan en springt in het rond waarbij hij in mijn broek bijt. Dit negeer ik geheel en blijf dan stil staan tot hij gekalmeerd is.

Ik hoop dat deze informatie nuttig is om te bepalen of deze rashond wel geschikt is voor u en uw thuissituatie.

Met vriendelijke groet,

Sandra Peeters
Hondencentrum CincerityTags: , , , , , , , , ,

Geef je mening