Je hobby samen met je hond begint vaak met agility

20-09-2010

Sheltie doet agilityDe meeste shelties vinden werken voor hun baas leuk, en of dat nou agility, fly-ball of gehoorzaamheid is maakt niet veel uit. Het is op dat moment net waar het hart van het baasje ligt en hoe enthousiast het baasje het kan brengen richting hond.

Tuurlijk is er de optie om van te voren al het een en ander aan voorbereidend werk te doen. Puppycursus, basisgehoorzaamheid en vooral.. de pup ook pup laten zijn en daarbij leuk met hem (leren) spelen. Eigenlijk samengevat, het voorbereidende werk is: een band opbouwen met je hond.

Agility is vaak de basis van veel hondensporten
Je begint te trainen met agility.. dat wil zeggen ‘echt’ trainen rond de leeftijd van 1 jaar. Eerst moet de hond goed uitgegroeid zijn om de piekbelastingen van de agility aan te kunnen. Shelties zijn snelle en leergierige honden, om de hond ook bij de les te houden is het prettig als het aangebodene ook in hun tempo gaat.

Shetland sheepdog agility

Het bekende verhaal van beginnen als beste van de klas en eindigen in de achterhoede is iets wat wel eens voorkomt, dit meestal zo eindigend doordat de sheltie de lesstof al lang kent en zich gaat vervelen in een te laag aangeboden tempo daarmee. Het aanleren op een speelse en positieve manier geeft een basis die niet alleen op het trainingsveld, maar zeker ook in de thuissituatie, en in de band naar de baas toe zijn profijt opleverd.

Intensief met je hond werken, betekend vaak ook: je hond beter leren kennen en een hond die zijn baas goed kent.

Opties om in nederland aan agility te doen zijn er vele, er zijn 2 overkoepelende organisaties. Cynophilia en de fhn. Beide met een eigen competitie en beide met bij hun aangesloten verenigingen.

Groetjes, JolandaTags: , , , , , , , , , ,

Reactie(s)

  1. moira zegt:

    Ik vind behendigheid een van de leukste sporten voor shelties. Ik heb met mijn eerste sheltie behendigheid gedaan in een recreanten groep tot zij het niet meer leuk vond. Zij zat liever in de kantine :)
    Clicker training heeft haar weer opgepept.

Geef je mening