Shetland Sheepdog rashond of bastaard hondje?

09-11-2010

Sheltie met prijsHeel af en toe kom ik hier in de stad een ándere zomaar in het wild lopende sheltie (met baas ) tegen. De meesten ken ik wel, maar af en toe zit er dan eens een vreemde eend in de bijt.

Zo dus ook vorige week, een beetje mollig ogende sable shetland sheepdog met grappige prikoortjes en een wat vreemd gevormd hoofd. Oftewel.. zomaar een ‘nieuwe’ sheltie ontdekt die onze stad aan het verkennen was. Aangezien ik met oscar een uitgebreide wandeltoer dwars door de stad aan het maken was en shelties onderling aardig als magneten werken. Kwam ik met deze mevrouw aan de praat. Alleraardigste mevrouw die gewoon op visite was en niet in onze stad woonde. Een van de hamvragen die ik als afwijking vaak standaard ertussen zet is: waar komt hij vandaan. En wat bleek het bleek een hondje van een broodfokker te zijn, zonder stamboom.

Ze ging verder met vertellen dat ze eigenlijk heel graag een nestje had willen doen met de sheltie, en dan in combi met een sheltie bij haar uit de buurt. Bij navraag ook stamboomloos.  Dan hadden ze ‘raszuivere’ shelties. Toen ik vroeg of dat dan wel verstandig was omdat ze van hun hondje dan geen afwijkingen nagekeken hebben b.v met betrekking tot ogen, melde mevrouw: ‘ze heeft wel alle testen gedaan hoor’. Na wat doorvragen: entingsboekje ingevuld. Voor hun had een stamboom toch ook geen meerwaarde omdat ze met die combinatie toch gewoon raszuivere shetlandsheepdog’s ‘fokten’. 

Shetland Sheepdog rashond

Ik heb een poging gedaan om uit te leggen dat ze in feite niets meer dan een bastaardje fokt, komt bij dat de rastypische dingen die getest worden b.v oogafwijkingen, nooit bekend wordt of het hondje het vereft en of later de pups een afwijking hebben.

Het was uiteindelijk een wat moeilijk gesprek met een mevrouw die vond dat ze een raszuivere shetland sheepdog had maar in feite een stamboomloos (bastaard) hondje heeft, en aan vermeerderen wou doen. Versus ik aan de andere kant met een hond die gefokt is conform de rasvereniging aan eisen die gesteld worden m.b.t. het fokken, met zorg uitgezochte ouders en zoveel mogelijk proberend zo goed mogelijke combinaties te maken mbt de ouderdieren….. ik, die dus niet voor vermeerderen maar voor verbeteren is en het goed houden van het ras.

Tuurlijk is dit hondje voor die mensen een waardevolle toevoeging voor hun gezin, en ik ben absoluut een liefhebber van ‘bastaardhondjes’ in wat voor pluimage dan ook, maar op moment dat een bastaardhondje als rashond verkocht word heb ik er veel moeite mee. En tuurlijk is een stamboom niet een garantie voor een 100% gezonde hond, maar is een hondje gefokt volgens de officiele rasstandaard wel meestal alles aan gedaan om alle dingen die voor zouden kunnen komen uit te sluiten.

Ik denk dat ik niet ben doorgedrongen tot die mevrouw, en hoop dat mensen die echt een shetland sheepdog willen een hondje kopen bij een fokker die is aangesloten bij de nederlandse sheltievereniging, en conform hun eisen hondjes fokt. zie: nederlandsesheltievereniging.nl.

groeten, jolandaTags: , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie(s)

 1. Corine zegt:

  Nee, je zult niet doorgedrongen zijn. Ik heb een stamboomloze Friese Stabij uit stamboomhebbende ouders. Dus raszuiver volgens de definities, mist alleen het papiertje.

  Vandaag kreeg ik iemand in huis die mij uitgebreid ging lopen vertellen dat mijn hond wel heel slecht was als Friese Stabij. Veel te groot, vacht verziekt (ik heb hem in die staat gekregen op 6,5 jaar) en nog zo’n stapel dingen.

  En nee, tegenover die persoon stond ik ook niet positief. En daar heb ik ook niet naar geluisterd. Zomaar een wildvreemde aanspreken op een geliefd huisdier op een negatieve manier gaat gewoon dus helemaal niet werken.

  Die mevrouw die ik vanmiddag in huis had heeft ook alleen maar bereikt dat ik haar a) niet mag en b) een ontzettend onbeschoft mens vind.

  Ik denk dat de persoon die jij aangesproken hebt ook zo over jou denkt.

 2. moira zegt:

  Ik ben het met je eens Jolanda, dat mensen niet de meerwaarde van een rashond met stamboom, die gefokt is volgens de regels v.d. rasvereniging, erkennen.

  BTW
  Als ik vertel dat mijn sheltie een Shetland Sheepdog is, dan krijg ik vaak te horen dat ze vroeger een echte collie hadden. :) Tegenwoordig glimlach ik als ik hoor dat ik met een “Lassie” en een chihuahua loop ( mijn Papillon).

 3. jolanda zegt:

  @ corine, ieder zijn eigen meug hoor. Ik heb niks tegen bastaardjes, ben er zelfs gek op. Ik heb er ook geen moeite mee als mensen mij of mijn mening niet leuk of aardig vinden.
  Ik heb verder ook echt de afwijking dat ik erg goed tegen kritiek op mijn eigen honden kan, ik weet ook echt hun minpuntjes. Dat is gewoon eerlijk tegenover mijn hond, maar zeker ook eerlijk tegenover mijzelf.

  @ moira, denk dat iedereen die serieus met een behoud van een ras bezig is dezelfde mening heeft. Sheltie word hier vaak ook niet herkent, is ook niet erg. Zolang ze een jongetje maar niet met een meisje verwarren (wat zelfs ook al eens gebeurd is 😉 )

 4. lassie zegt:

  Houd U er rekening mee dat niet iedereen het geld heeft om een raszuivere shetland sheepdog te kopen .Daar bij komt wat is raszuiver daar de eisen steeds weer veranderen en men steeds kleinere honden fokt .Die vaak doorgefokt zijn zodat dit invloed heeft op de gezondheid van de hondjes .Bastaard sheltie”s zijn daarom meestal veel gezonder en voor iemand die toch niet na een tentoonstelling gaat een prima gezelschapshondje

 5. Jiska zegt:

  Late reactie maar wil ook even wat kwijt…

  @ lassie, vergeet niet dat de ouderdieren van broodfok pups/ pret nesten niet zijn getest op verschillende erfelijke aandoeningen die in een ras voor kunnen komen. Zo ook in het verhaal van Jolanda. Goedkoop is over het algemeen duurkoop. Oftewel je vraagt om hoge dierenarts kosten. Mensen die zo goedkoop en zo snel mogelijk een pup willen scoren komen vaak bedrogen uit. Waarom niet wat langer sparen en een pup kopen van gezond verklaarde ouders, van fokkers die hun uiterste best doen om gezonde honden te fokken. Waarom niet eerst op internet verschillende site van goede fokkers bezoeken, bloedlijnen uitzoeken enz voor dat je een pup van een bepaalt ras in huis haalt?
  Ook broodfokkers kunnen met stamboom fokker. Bij een goede zoektocht kun je het kaft van het koren scheiden.

Geef je mening