153 pitbull-achtigen in laten slapen op Curaçao

05-03-2011

Pitbull achtigenSinds begin 2008 zijn er 153 honden, die betrokken waren bij bijtincidenten, ingeslapen. Het overgrote deel betrof ongeregistreerde pitbull-achtigen. Sinds 2008 is het verplicht een pitbull-achtige te registreren.

Naar aanleiding van een fataal incident in 2007 waarbij twee pitbulls een kleuter doodgebeten, werd de Verordening Gevaarlijke Honden van kracht. Dit zorgde voor een registratieperiode voor gevaarlijke honden die tot eind juni 2008 een paar keer werd verlengd. De term gevaarlijke honden verwijst naar pitbulls, pitbull-achtigen of kruisingen.

Met de Verordening is het de bedoeling dat deze soort uiteindelijk uitsterft. Naar schatting waren er drie jaar geleden tussen de drieduizend en vierduizend van dit soort honden op het eiland. Echter blijkt uit cijfers van de Veterinaire Dienst dat slechts vijf procent van de eigenaren hun dier had aangemeld.

Het is wel mogelijk een pitbull te houden. Het dier moet dan worden geregistreerd en gechipt bij de dierenarts. Vervolgens moet de hond gesteriliseerd of gecastreerd worden, de omheining van de tuin moet zo worden gemaakt dat de hond er niet uit kan en er moet een slot op het hek. Daarnaast moeten er waarschuwingsborden op het hek worden geplaatst waarop in drie talen staat dat er een pitbullachtige rondloopt.

Tot slot moet het dier op straat aan een korte lijn lopen en een muilkorf dragen. Maar ondanks het ras van de hond, bij elk bijtincident waarvan aangifte wordt gedaan, geldt dat de hond in beslag genomen wordt tot de rechter over zijn lot beschikt.Tags: , , , , , , ,

Reactie(s)

 1. astrid zegt:

  Het is zo jammer dat er mensen zijn die dieren blijven fokken op kwaliteiten zoals agressie. Mensen die voor deze honden kiezen zijn vaak zelf op zoek naar de eigenschappen die deze honden spiegelen. Stoer, soms angstaanjagend en agressief naar buiten toe,… en toch lief en trouw aan zijn mens.
  De honden zijn niets te verwijten, die worden geboren en doen wat ze doen. Puppies worden geboren als een onbeschreven blad. In deze gevallen echter spelen doorfokken, verwachtingspatronen, en (of het gebrek aan) opvoeding een grote rol bij het uiteindelijke lot van deze honden.
  Een ander fokbeleid zou deze toch ook lieve trouwe honden enorm helpen.

  Healing4Animals

 2. Husky zegt:

  Dat is alleen wat de media zegt. De meeste hondenbeten waren van straat honden of vuilnisbak honden. Er waren alleen maar een paar bijtincidenten waar het echt om een pitbull ging. Het ergste is dat je overal in de media hoort, ‘pitbull bijt persoon’, ze maken een hele gruwelijke verhaal ervan. MAAR er stond nooit hoe die hond werd opgevoed of hoe die leefde! De meeste waren pitbulls die aan een zware ketting in de hete zon zonder water hun hele leven doorging. Geen socializatie niks, en nu dat hij iemand bijt door zijn frustratie is het zijn schuld. Hoe kan iemand zo eenzijdig zijn?

  Wat ook triest was, was dat geval van een kleuter die dood was gevonden in een tuin met 2 pitbulls. De tuin had een hoge omheining, het stond op slot en dat kind woonde een paar straten ver van dat huis. Het gebeurde s’avonds rond een tijd waar iedereen thuis is. NIEMAND heeft iets gehoord! Ik bedoel je zou de blaffende honden en schreeuwend kind horen. Niemand heeft iets gehoord. Hoe kan het zijn dat dat kind zogenaamd slaap wandelt van zijn huis een paar straten verderhop, een hoge omheining klimmen en dood gebeten worden door twee honden?

  Ik geloof er niks van! Volgens politie hebben ze geen bloed buiten en ook geen bloed op de honden gevonden. Er was een witte hond, bloed kon nooit in 1 avond weggelikt worden vooral op een witte hond! Er klopt hier iets niet!

  Maar niemand stelt zich vragen hierover, ze gaan meteen o, slaap de honden in en ban pitbulls. Pitbulls zijn moordenaars! Zelfs Nederland heeft de pitbull ban opgeheven omdat het niet heeft geholpen, en Curacao komt met die stommiteit.

  Alle honden hebben tanden en kunnen iemand dood bijten. Wat ook erg is, er zijn heel veel straat honden de mensen bijten. Je ziet veel mensen lopen met een stok, het is voor de honden die op straat lopen! Dagelijks wordt iemand gebeten maar overheid doet niks daarvoor! 1 pit bull hoeft te bijten en dan komt het al in de media met veel drama. Dit is gewoon puur honden racisme.

  Pitbulls zijn van nature niet eens mens aggressief! Ik ben het helemaal eens met Astrid. Ze moeten geen pitbulls bannen maar een beter beleid hebben zoals als je hond iemand bijt dan moet je 500 gulden betalen. Dan zal iedereen wel ervoor zorgen dat ze hund honden netjes binnen houden.

Geef je mening