Acute en volledige hernia te verhelpen (deel 1)

27-03-2012

Mijn Jack Russell “Dino” rende altijd het hele huis door, sprong overal op en over waar hij langs kwam. Kortom; hij heeft zijn lichaam redelijk “misbruikt.” 

Toen hij 7 jaar was, wilde hij bij me op de bank komen zitten en deed een poging om te springen, waarop hij piepte en niet op de bank geraakte. Ik vond dit wel vreemd, maar dacht in eerste instantie dat hij last had van zijn pootjes.

Echter, in de uren daarna werd het steeds erger, tot hij de volgende ochtend zat te gillen van de pijn en niet meer liep. Ik ging naar de plaatselijke dierenarts en die constateerde een acute hernia. Hij kreeg een cortisonen spuit, pijnstillers en ontstekingsremmers mee naar huis en moest 6 weken absolute rust hebben. Dan zou het ook wel weer overgaan, want dat was meestal zo met acute hernia´s. Daar ik er zelf helemaal geen verstand van had, ging ik weer naar huis en legde hem in een bench.

Naarmate de uurtjes verstreken, begon hij steeds harder te gillen en slechter te bewegen. Ik raakte in paniek en wist niet wat te doen. Ik vond het vreselijk om hem zo te horen lijden, terwijl ik niets kon doen. Mijn gevoel zei dat het echt helemaal niet goed was. Wij woonden destijds in Loker West-Vlaanderen. Ik ging zoeken op google en kwam uit bij dierenkliniek Causus in Oudenburg. Na telefonisch contact, kon ik hem later op de middag komen brengen en dan zouden ze kijken wat en of ze nog iets konden doen.

Daar aangekomen, konden we hem niet eens meer optillen, zo´n pijn had hij. De diepe pijnen en reacties in zijn teentjes waren ver te zoeken. Prognose; slecht!

Ze hielden hem daar, gingen een scan doen en aan de hand daarvan zouden ze me later bellen wat de mogelijkheden waren.

De uurtjes tikten erg langzaam voorbij en ik was radeloos. Toen de telefoon laat in de avond ging, verstijfde ik. Hij had een volledige blokkade (de discus was er echt helemaal uitgeschoten) en had nog een hernia in zijn nek ook. Ze konden hem gaan opereren, wat een zeer zware en kostbare operatie zou gaan zijn. De kans dat hij pijnvrij en levend uit de operatie zou komen, was geschat op 50%.

Natuurlijk wilde ik alles proberen om mijn Dino terug te krijgen en ik stemde in met een operatie. Deze zou de volgende ochtend plaatsvinden en daarna zouden ze met mij contact opnemen….Tags: , , , , , ,

Geef je mening