Bewakingfirma wil drugshonden inzetten in havens en op evenementen

01-07-2011

drugshond

De grootste Belgische bewakingsfirma wil drugshonden kunnen inschakelen op industrieterreinen, in havens en bij grote evenementen. Daarvoor moet de wet gewijzigd worden.


Momenteel mogen privébewakingsfirma’s met honden patrouilleren, maar ze mogen de honden niet inzetten om drugs op te sporen. In Nederland mag dat wel. G4S, die in België 6.400 medewerkers en heeft 50 hondenbegeleiders. Ze hebben ook een eigen hondenschool.

“De honden doen momenteel alleen klassieke bewakingstaken, maar de helft van onze honden kan ook explosieven opsporen. Wij willen een twintigtal honden opleiden om naar drugs te snuffelen. Iedere hond zal – naast het patrouilleren – maar één taak krijgen”, zegt woordvoerde Alain D’Haese. Hij dringt aan op een wijziging van de wet op de bewakings- en beveiligingsondernemingen.

G4S wil niet gelijk in gevangenissen drugs gaan opsporen. Stefaan Van Hecke stelt voor om drugshonden voor de detectiepoorten aan de ingang van de gevangenissen te zetten om zo drugs op te sporen.

De federale politie heeft 30 patrouillehonden, 3 migratiecontrolehonden, 18 drugshonden, 16 speurhonden, 6 explosievenhonden, 3 honden voor de opsporing van menselijke resten en 4 brandhaarddetectiehonden. De lokale politie beschikt in 2011 over 381 patrouillehonden en 25 actieve drugshonden. In de toekomst wil de politie haar honden naast het klassieke patrouilleren ook een andere taak geven.Tags: , , , ,

Geef je mening