Bio-hondenbot verovert VS na drastische ingrepen in Veendam

25-12-2011

Bio-hondenbot op de Europese markt In de Europese supermarkten lopen ze minder hard dan verwacht, maar in Amerika doen ze het prima: de alternatieve hondenbotten van Paragon Products uit Veendam.

De ‘botten’, gemaakt van zetmeel, werden al in veertig landen verkocht, maar nergens kregen de Groningers zo snel vaste grond onder de voeten als in de Verenigde Staten. Sinds de introductie daar, anderhalf jaar geleden, is Amerika al goed voor 15% van Paragons omzet. Dit jaar zal die uitkomen om en nabij de € 10 mln.
Paragon maakt harde, maar volledig opeetbare botten waar honden minutenlang veilig hun tanden in kunnen zetten. Paragon noemt het ‘hondenkauwproducten’. Goed voor het gebit en ze zien er ook nog leuk uit. Honden kunnen kiezen uit allerlei soorten en maten: van simpele staafjes tot kleine krokodillen en grote tandenborstels.
‘Elke week gaat er nu wel een container naar de VS’, zegt directeur Wim Pater, die heel wat hindernissen moest overwinnen voordat hij de nieuwe groeimarkt kon aanboren. De bank wilde juist pas op de plaats maken, terwijl Paters medeaandeelhouders ook andere prioriteiten hadden.

Van meet af aan winst

De Amerikanen staan over het algemeen meer open voor nieuwe producten. Grote kans dus dat de Veendamse botten daar erg vlot zouden aanslaan, veronderstelde Pater. In Amerika heeft hij de supermarkten van start af aan gemeden. Net als in de beginjaren van Paragon richt hij zich in de Verenigde Staten op onafhankelijke dierenwinkels. Zo had Pater eerder al van Duitsland tot Japan gemakkelijk een voet tussen de deur gekregen.
In reactie op Paragons nieuwe exportstrategie boden de Duitse en Oostenrijkse aandeelhouders hun belangen vorig jaar te koop aan. Ook de verkoopmanager stapte op. Inmiddels is die vervangen door een man die ervaring heeft met het opbouwen van een merknaam. De nieuwe man is samen met twee andere managers aandeelhouder geworden. Hun bank is nu ook de nieuwe kredietverstrekker van Paragon.
De nieuwe bank zag dat Pater sinds 2003 gestaag was gegroeid met Paragon. Onder de oude eigenaar, aardappelzetmeelfabrikant Avebe, waren er alleen maar verliezen geboekt. Daarentegen wist Pater bijna van meet af aan winst te halen. Het vierde kwartaal van 2008 was een uitzondering. Toen werden vanwege de verhuizing naar een nieuwe fabriek even rode cijfers geschreven.Tags: , , ,

Geef je mening