Complicaties geboorte puppies

20-04-2012

slapende lieve pups
Er kunnen verschillende complicaties opdoen tijden de bevalling. In die artikel elke veel voorkomende voorbeelden en instructies.

Er zijn zoveel complicaties die kunnen optreden daarom gaan we de meest voorkomende complicaties doornemen en daarbij instructies geven. Hieronder 5 verschillende complicaties!

1.  
Mocht het kopje uit het moederlichaam steken en de rest wordt niet uitgedreven, kunt u de randen van de vagina insmeren met vaseline om het glijden te bevorderen. De pup moet dan wel binnen de 5 à 10 minuten worden geboren. U trekt met elke wee de pup voorzichtig uit het geboortekanaal met een schone zakdoek. Ook als er geen wee komt moet u het lichaampje eruit trekken. Trekt u dan de pup tussen de achterpoten van de teef naar haar neus toe. Eerst het ene schoudertje en dan het andere, dan is het breedste gedeelte er al doorheen dan volgt de rest vanzelf. Vervolgens het vlies bij de neus kapot scheuren en verwijderen.

2.
De pup is te groot ( vaak als er slechts een is ) en raakt bekneld in de bekkendoorgang. Nooit langer dan 5 minuten wachten want de pup krijgt in dit stadium geen zuurstofrijk bloed meer toegevoerd en zou kunnen stikken probeer dan het deel dat van de pup zichtbaar is uit de vagina te trekken.

 3.
Ondanks persweeën komt de pup niet verder dan de bekkendoorgang. Meestal heeft de teef veel pijn en zal bij elke perswee dat duidelijk kenbaar maken. Een piton-spuit heeft hier totaal geen zin, integendeel zelf; wanneer er na anderhalf uur na aanvang van de weeën nog niets is te bespeuren doet u er goed aan u handel in te pakken en wegwezen naar de dierenarts. Uiteraard had u de dierenarts op de hoogte gesteld van de voortgang van het baringsproces, zodat, als u bij hem arriveert alles in gereedheid is gebracht om de pups te verlossen. Moest hij tot de diagnose komen dat ze niet langs de natuurlijke weg kunnen komen voert hij een keizersnede uit ( het best is natuurlijk langs de natuurlijke weg )

4.
Het kan ook voorkomen dat de weeën niet krachtig genoeg zijn na 2 uur persen is het noodzakelijk om de dierenarts in te schakelen. Meestal geeft die dan een piton-spuit om de weeën weer op gang de brengen of te versterken.

Natuurlijk kunnen er ook andere complicaties opdoen bij de meesten van deze gevallen is het noodzakelijk om de dierenarts in te schakelen. Hij/ zij zal beter kunnen in schatten wat het probleem is en het kunnen verhelpen of eventueel verdere instructies te geven. Bij twijfel bel altijd de dierenarts beter een keer te veel bellen dan te weinig!Tags: , , , , ,

Geef je mening