De bevalling van een hond

19-04-2012

pasgeboren puppieHoe loop nu eigelijk de bevalling van een teef. Wat zijn de symthomen en wat moet ik doen? In dit artikel wordt elke stap uitgelegd en omschreven.

Op dag van de geboorte wordt de moeder vaak onrustig. Ook geeft zij soms over en verliest wat slijmerig afscheiding uit de schede. De teef weigert ook voedsel, urineert vaker, en maakt een nestje. Natuurlijk kan dit verschillen van teef tot teef. Dit gedrag kan 24 uur duren, maar meestal beperkt het zicht tot enige uren voor de geboorte.

 
Daarna zal de teef krachtige weeën krijgen die kan je zien en voelen; de weeën duren een paar seconden ( soms ook langer ) met tussenpozen van ca.10minuten. Zodra de plek onder de staart hard wordt is de eerste pup op komst. Voor de teef is het fijn om de vagina in te smeren met vaseline om het glijden te vergemakkelijken. Als de teef langer dan 2 uur aan het persen is en er komt niks dan dient de dierenarts te worden gewaarschuwd. Meestal geeft die dan een piton-spuit om de weeën weer op gang de brengen of te versterken. Hij kan ook besluiten om keizersnede te doen als de pups niet goed in het geboortekanaal liggen.
Eerst komt de vruchtblaas of waterzak welke groenachtig vocht bevat. Daarna zal het buitenste vruchtvlies springen, dat de uitgang glibberig maakt. Daarna zal het binnenste vrucht vruchtvlies zichtbaar worden en kan men bepalen of de pup in kop of stuitligging wordt geboren. De geboorte bij kopligging gaat doorgaans iets gemakkelijker dan een stuitligging. Mocht de vruchtblaas knappen en het vruchtwater weglopen, terwijl de pup binnen de 2 uren daarna niet wordt geboren moet de dierenarts worden gebeld. Zodra de pup uit het moederlichaam is het noodzakelijk het vlies bij het neusje kapot scheuren en verwijderen.

Laat volgd nog een artikel over de verschillende complicaties die kunnen ontstaan tijdens de bevalling. Ook zal er worden uitgelegd wat je in deze gevallen het beste kan doen!Tags: , , , , , ,

Geef je mening