Dekreuen tonen samenwerking met begeleiders tijdens wedstrijden in Lunteren

24-09-2010

Politiehond africhtenOp het terrein aan de Brinkhofweg (parallel aan A30) wordt zaterdag 25 september een nationale politiehonden dekreuen wedstrijd gehouden. Voor deze jaarlijkse topwedstrijd komen de meest gevraagde gecertificeerde dekreuen uit de Nederlandse politiehondenwereld naar Lunteren om het tegen elkaar op te nemen.

In deze spectaculaire en uiterst spannende wedstrijd zullen naar verwachting kleinigheden veelal het verschil maken. Het ochtendprogramma, dat rond 08.30 uur aanvangt, bestaat uit een aantal onderdelen waarbij appèl een grote rol speelt. Tijdens deze onderdelen wordt de samenwerking tussen de hond en zijn geleider beoordeeld, maar ook de speurderskwaliteiten van de hond en zijn bewakingsgedrag.

Een deel van deze onderdelen is voor het publiek direct te volgen, terwijl een ander gedeelte zich in het bos zonder publiek afspeelt. Er doen echter een tiental honden mee, waardoor er voor de toeschouwers voortdurend te genieten valt.

Het uitermate spectaculaire middagprogramma wordt aangevangen rond 13.30 uur en bestaat uitsluitend uit het zogenaamde stelwerk, oftewel op verschillende wijzen en onder veranderende omstandigheden tot staan brengen van verdachte personen. De wedstrijd zal rond 16.00 uur eindigen.

Politiehonden worden in ons land opgeleid in clubverband onder auspiciën van de KNPV – De Koninklijke Nederlandse Politiehondendressuur Vereniging. Het opleidings- en wedstrijdprogramma van de KNPV geldt als de zwaarste ter wereld. In Nederland opgeleide honden vinden dan ook hun uiteindelijke bestemming bij politie en legeronderdelen over de gehele wereld. Het publiek wordt een unieke kans geboden deze honden met hun geleiders aan het werk te zien en zich een inzicht te verschaffen in de vele facetten van (politie)taken waarin de hond een belangrijke rol speelt. Er kan dus recht gesproken worden over de wereldtop die aantreedt in Lunteren.

Het africhten van politiehonden is een geweldige bezigheid die een belangrijke bijdrage levert aan de dagelijkse politiepraktijk en daarmee maatschappelijk van belang is. Echter is deze sport altijd onderbelicht geweest in de media, waardoor ze slechts bekend is bij een relatief klein deel van onze bevolking. Hierdoor treedt binnen de geledingen van de KNPV een hoge mate van vergrijzing op, wat bijzonder jammer is, omdat deze sport toegankelijk is voor vele hondenliefhebbers uit alle geledingen van onze samenleving.Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geef je mening