Dierenartsen krijgen geld voor polis

20-07-2011

Dierenartsen sporen klanten actief aan om een verzekering voor hun kat of hond af te sluiten, maar vertellen daar niet bij dat zij in ruil daarvoor een vergoeding krijgen. Dat stelde de Consumentenbond vorige week naar aanleiding van een onderzoek. 


Verzekeraars blijken dierenartsen een zogeheten marketingvergoeding te geven, in de vorm van geld en cadeaubonnen. Directeur Rens van Dobbenburgh van AUV bevestigt dat dierenartsen een marketingvergoeding (van € 15) ontvangen, maar stelt dat het aanprijzen van een verzekering niet in strijd is met de regels. “Het zou wel goed zijn als een dierenarts eerlijk vertelt aan de klant dat hij een marketingvergoeding krijgt.”

De landelijke coöperatie van dierenartsen, de AUV, is voor 51% eigenaar van dierenverzekeraar Petplan. Bij de vereniging zijn 2.250 van de in totaal 3.300 dierenartsen in ons land aangesloten. De markt van de dierenverzekeringen wordt gezien als booming business. Op dit moment zijn 200.000 dieren verzekerd, ons land telt zo’n vijf miljoen honden en katten.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten is een dierenarts in overtreding als hij een specifieke verzekering aansmeert. “Een arts mag best folders in zijn wachtkamer leggen. Maar als hij in een adviesgesprek de gegevens van het baasje en de hond noteert en die doorzet naar een verzekeraar, dan heeft hij daarvoor een vergunning nodig. Dan maakt hij zich schuldig aan illegaal bemiddelen en kan hij een boete opgelegd krijgen”, meldt de woordvoerster.Tags: , , ,

Reactie(s)

  1. Joytjej zegt:

    Ik heb een verzekering van de Hema genomen, ik vodn de dierenarts opdringerig worden bij het steeds maar proberen over te halen bij proteq te verzekeren …

Geef je mening