Dierenbescherming luidt noodklok: opvangcentra in zwaar weer

14-05-2012

De dierenopvangcentra van de Dierenbescherming verkeren in financieel zwaar weer. Dat liet directeur Frank Dales weten in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Frank Dales eist dat de overheid haar verplichtingen nakomt. Met het oog op de komende verkiezingen mobiliseert de Dierenbescherming haar achterban om die eis kracht bij te zetten.

Wettelijk gezien is het de taak van gemeenten om de dierenopvang volledig te financieren. In de praktijk weigeren veel gemeenten dit volgens Dales echter te doen. Jaarlijks betalen zij vijf miljoen euro aan de dierenopvangcentra, wat neerkomt op iets meer dan de helft van de kosten van ongeveer negen miljoen euro per jaar.

Faillissement
De Dierenbescherming vult de rest aan uit eigen budget, maar krijgt door de economische crisis in Nederland minder geld binnen. Elk opvangcentrum staat nu veertigduizend tot zeventigduizend euro in het rood op een gemiddeld jaarbudget van twee ton. Veel centra balanceren daardoor op de rand van een faillissement.

Bovenwettelijke inspanningen
Lokale overheden moeten hun verplichtingen nakomen, vindt Dales, en de kosten voor basale verzorging en huisvesting volledig dekken. Wanneer dat niet gebeurt, kunnen de opvangcentra, die per jaar 7.500 honden en 24 duizend katten opvangen, niet voortbestaan. Bovenwettelijke inspanningen die zij leveren, wil de Dierenbescherming wel blijven betalen.Tags: , , , ,

Geef je mening