Dierenkliniek moet alle zeilen bijzetten

25-07-2011

Nog even je huisdier laten checken voor je op vakantie gaat. Of een bezorgde vakantieganger die wil dat een dierenarts toch eens naar zijn hond kijkt, die zich niet lekker lijkt te voelen. Het zijn taferelen die deze dagen veel voorkomen bij de dierenklinieken.

En dan te bedenken dat de klinieken momenteel niet op volle sterkte zijn, omdat ook hier medewerkers graag van een dikverdiende vakantie willen genieten.

Dierenarts Kim Landzaat van AnimalCare in Harderwijk kan dat beeld wel bevestigen. Al zegt ze dat ze met een lagere personele bezetting, de mensen en hun dieren toch goed kunnen helpen. “Mensen die met vakantie zijn komen regelmatig bij ons langs. Dat klopt ja. Maar er zijn natuurlijk nogal wat campings in Harderwijk en Ermelo”, voegt Landzaat eraan toe. De kliniek heeft zowel in Harderwijk als Ermelo vestigingen.

Van ‘vreemde’ patiënten is in de meeste gevallen overigens geen dossier beschikbaar. “Als bijvoorbeeld een verder gezonde hond op vakantie diarree krijgt, maakt dat voor de behandeling niet zoveel uit. Maar als een dier een uitgebreide medische voorgeschiedenis heeft, is dat wel lastiger ja”, stelt dierenarts Landzaat.

Ook bij Dierenkliniek De Arker in Nijkerk gaat de deur niet dicht. En een medewerker bevestigt dat deze kliniek aanloop heeft van vakantiegangers met hun dieren. Eenzelfde geluid klinkt uit Ermelo. Dierenkliniek Ermelo krijgt dan tevens vakantiegangers over de vloer die al vaker langs geweest zijn. “Mensen die regelmatig naar Ermelo terug komen voor vakantie. Van hun dieren hebben wij soms al een patiëntendossier”, zegt een paraveterinair medewerker van de kliniek.

En natuurlijk komt de Dierenambulance regelmatig met gasten op bezoek in Harderwijk of Ermelo. “Soms met een hond of kat, maar ook wel met vogels, of bijvoorbeeld een wasbeer. En dat is dan toch wel leuk”, lacht de medewerker van de Ermelose kliniek.

De medewerkers van de klinieken gaan er soms zelf op uit, bijvoorbeeld om in het asiel hulp te bieden. Een arts van de Dierenkliniek Ermelo is enkele keren per week in Dierencentrum De Ark in Harderwijk, om dieren in te enten of anderszins te behandelen.

Medewerker Leo Blom van De Ark zegt dat het pension tot half augustus is volgeboekt. “Deze tijd van het jaar is altijd een drukke periode. We hebben nu tweehonderd honden en 75 katten van andere mensen bij ons.”

Naast deze logees heeft De Ark een asiel waar op dit moment acht honden en tachtig katten op een nieuw baasje hopen. “En als een dier ziek wordt dan halen we natuurlijk de dierenarts erbij”, zegt Blom. Want voor alle gasten in De Ark wordt goed gezorgd, daar kunnen zowel de dieren als hun baasjes volgens Blom gerust op zijn.Tags: , , ,

Geef je mening