DNA Databank voor honden is de oplossing voor aandoeningen bij rashonden

15-12-2010

Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren geeft aan dat een DNA Databank voor rashonden de oplossing is voor de erfelijke aandoeningen waarover Zembla berichten.


Zaterdag 11 december was de uitzending van Zembla over erfelijke gebreken bij rashonden. Ook de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren is daarbij om haar mening gevraagd.

Jan Rothuizen, voorzitter Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG): “Het is goed dat de problematiek over erfelijke gebreken bij rashonden breder bekend wordt. De rashonden die het betreft, hebben veel last van hun aandoeningen. Regelmatig leiden die tot vroegtijdig overlijden, soms voorafgegaan door een lange lijdensweg. Dierwelzijn is hier echt in het geding en dat gaat ons als dierenartsen en specialisten echt aan het hart.”

Volgens Rothuizen is de oplossing dichtbij. “Er is een DNA-databank voor Gezelschapsdieren gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I). Deze DNA-databank is de sleutel om uiteindelijk alle erfelijke gebreken weer uit de rassen te fokken. Door het verzamelen en vergelijken van het DNA-materiaal van rashonden, kunnen we achterhalen welke genen verantwoordelijk zijn voor de erfelijke gebreken. Met die kennis kunnen we vervolgens testen ontwikkelen waarmee we de aanwezigheid van deze erfelijke ziektes snel kunnen vaststellen. Uiteindelijk zullen we dan de aandoeningen weer uit de rashonden kunnen fokken, door alleen te fokken met honden zonder erfelijke gebreken.”

Over de reden waarom het nu nog niet zover is, is Rothuizen helder. “De UKG heeft de kennis en kunde in huis. We werken al met de DNA-databank maar er is nog maar materiaal van drie rassen beschikbaar. Om hier een succes van te maken, hebben we medewerking van de fokkers en de Raad van Beheer nodig. Er zijn al wel goede contacten maar helaas gaan de ontwikkelingen erg langzaam.”Tags: , , , , , , , , ,

Geef je mening