Drastische verandering hondenbeleid Capelle

26-06-2012

In Capelle zal het beleid voor het uitlaten van honden binnenkort drastisch veranderen. Het nieuwe hondenbeleid, dat al in 2011 is vastgesteld, is tot nu toe nog niet ingevoerd. 

Daar gaat na de zomer verandering in komen.

Honden moeten straks bijna overal in de gemeente worden aangelijnd en de hondenpoep zal tijdens het uitlaten moeten worden opgeruimd. De groene paaltjes, die aangaven waar honden vrij konden worden uitgelaten, zijn al door de gemeente weggehaald. Dit zorgt voor verwarring bij de hondenbezitters. Mogen de honden op dit moment nu wel of niet loslopen?

Volgens Thomas Heesters, woordvoerder en bestuursvoorlichter van de gemeente, is er op dit moment nog niets veranderd. “De honden mogen nog los lopen en er is geen opruimplicht, behalve dan waar de rode paaltjes staan en bij speelplekken. Dat de groene paaltjes nu worden weggehaald, heeft dus nog geen gevolgen.” Heesters verwacht dat het nieuwe beleid in het najaar wordt ingevoerd. “De precieze datum is nog niet bekend. Wat wel zeker is, is dat in iedere wijk uitlaatgebieden komen waar honden los mogen lopen en poep niet hoeft te worden opgeruimd. Dat zal in elk geval gelden voor sportpark Schenkel en het Schollebos. Het aanwijzen van de uitlaatgebieden in de rest van Capelle zal in overleg met de Wijk Overleg Platforms en het Capels Hondenplatform gebeuren. Alle hondenbezitters krijgen nog een brief en een folder. Hierin worden de ingangsdatum en de uitlaatgebieden bekend gemaakt.

Daarna zullen de gemeentelijke handhavers een maand lang na de invoering van het nieuwe beleid hondenbezitters waarschuwen en informeren. Na die maand zal er ook bekeurd gaan worden. De boetes bij overtredingen van het nieuwe beleid zijn honderd euro.”

De veranderingen in het hondenbeleid zijn inmiddels het gesprek van de dag op plaatsen waar veel honden worden uitgelaten, zoals in het Vuykpark. “Ik begrijp het wel”, zegt het baasje van een teckel. “Lang niet iedereen ruimt de hondenpoep op en dan is dit het gevolg.” De eigenaar van twee boomers is het hier bepaald niet mee eens. “Mijn honden lopen al zeven jaar los. Ze hebben het nodig dat ze lekker vrij kunnen rennen en met andere honden kunnen spelen. En dat kan niet als ze altijd aangelijnd moeten zijn. Nee, ik ben het hier helemaal niet mee eens en ben echt niet van plan ze nu aan te gaan lijnen. Laat de gemeente zich met belangrijke zaken bezig houden en niet met het dwars zitten van mensen die het beste voor hebben met hun hond en niemand tot last zijn.”

De discussie geeft aan dat de invoering van het nieuwe hondenbeleid nog heel wat zal losmaken bij de voor- en tegenstanders.

 Bron: Dichtbij.nl


Tags: , ,

Geef je mening