EK schapendrijven voor jonge honden

16-01-2012

EK schapendrijven voor jonge honden Het EK voor jonge honden, die de leeftijd van drie jaar nog niet hebben bereikt, is een initiatief van Ellen en Serge van der Zweep uit Heteren. Het echtpaar beoefent sinds jaren deze buitensport op het hoogste niveau.

De in Renkum geboren Serge werd in de loop der jaren meervoudig Nederlands, Europees en Wereldkampioen. Dit jaar is hij weer Nederlands kampioen geworden en werd hij tweede tijdens de wereldkampioenschappen. Ellen is eveneens succesvol en mag zich in de sport schapendrijven de beste vrouw van Nederland noemen. Het echtpaar is enthousiast over de bijzondere sport, die zijn oorsprong vind in het jaar 1873.

Trainen
Een moeilijk onderdeel is wanneer de hond enkele schapen van de kudde moet scheiden, gescheiden houden en weer naar de kudde brengen. Dit alles zonder de schapen teveel op te schrikken. Ellen: ,,Er wordt wel gezegd dat een Border Collie de schapen betovert met zijn ogen. Het is het enige ras dat drijft met zijn ogen. De schapen voelen de blik en reageren erop. Voor dit weekend hebben we op weilanden hier in de buurt een grote kudde schapen lopen. Elke deelnemer krijgt vier ‘nieuwe’ schapen. Dit doen we om te voorkomen dat de schapen moe worden. Het dierenwelzijn staat bij het schapendrijven bovenaan. De Border Collie mag nooit bijten, het bijzondere aan dit soort hond is ook dat schapen niet van ze in de stress raken. Ze laten zich rustig vooruit drijven. De opleiding van een Border Collie voor deze sport, kost jaren dagelijks trainen,” wordt er uitgelegd. Ondertussen wordt er gespannen gekeken naar de Noorse deelnemer Jaran Knive, die momenteel Europees kampioen is en dit weekend in Doorwerth deelneemt met een van zijn jonge honden. De toeschouwers en de deelnemers met hun honden genieten zichtbaar en malen er niet om dat ze door de modder waden op het vochtige weiland. Aan het einde van twee wedstrijddagen neemt Serge met hond Gary de vijfde plaats in, de vierde plaats is voor Jo Agnar Hansen met hond Kate uit Noorwegen, Wil Schellekens met hond Stacey uit Nederland verovert de derde plaats, als tweede eindigt de uit Wales afkomstige Nigel Watkins met hond Don. De winnaar komt eveneens uit Wales. Het is Kevin Evans met hond Jimmy.

EK Renkum
Het EK schapendrijven wordt eens in de tien jaar in ons land georganiseerd. Serge en Ellen zijn trots dat het kampioenschap in de derde week van augustus dit jaar in Renkum plaatsvindt. Ellen glundert: ,,De mensen kunnen een bijzondere Britse sport van dichtbij meemaken. Een spannende buitensport met veel respect naar elkaar en voor dieren. De deelnemers komen uit veertien verschillende Europese landen. Zo een kampioenschap trekt duizenden toeschouwers. Het EK wordt gehouden op weilanden van de familie Staadegaard aan de Telefoonweg. Uniek voor onze regio.”Tags: , ,

Geef je mening