Evolueerden wolven tot honden dankzij of ondanks de mens?

26-12-2011

Evolutie van wolven tot hond door mens of ondanks mens?

Er bestaat wel degelijk een verband tussen de evolutie van honden en mensen. Bepaalde wolvensoorten veranderden in hondensoorten parallel aan de evolutie van mensachtigen.

Een team van zes onderzoekers heeft onlangs een schedel van 33.000 jaar oud bestudeerd. Ze concluderen dat de transformatie van wolven naar honden niet door mensen tot stand is gekomen. De bioloog Razib Khan bestrijdt die conclusie. Hij meent dat de ontwikkeling van steeds socialere honden en socialere samenlevingen niet op toeval berustte. Het bestaan van mensachtigen in een sociaal complexe samenleving heeft een kans geboden aan de evolutie van sociale hondachtigen.

Mensen hebben dus niet zelf, met eigen hand of zweep, wilde wolven veranderd in brave honden. Wel vormen menselijke samenlevingsvormen de voedingsbodem voor die ontwikkeling. Mensen zijn geprogrammeerd om wezens met menselijke kenmerken te accepteren en prijzen. Vandaar dat de sociale honden werden omarmd en beschermd. Dezelfde reflex zal er volgens Khan voor zorgen dat mensen in de toekomst ook sociaal intelligente robots zullen accepteren.Tags: , , ,

Reactie(s)

  1. ninA zegt:

    IK VIND DAT JE HET GOED HEB GEDAAN HOOR

Geef je mening