Herdershonden voorlopig naar asiel

15-08-2011

herdershonden naar asiel

Vrijdagmiddag even over twaalf uur bracht Sait Unan zijn twee Anatolische herdershonden dan toch zelf naar het asiel van de Wase Dierenbescherming. Ze worden niet meteen afgemaakt.

Sait Unan krijgt nog de kans tegen de sanctie in beroep te gaan.

Op bevel van de Sint-Niklase burgemeester moest Sait Unan voor vrijdagmiddag zijn twee Anatolische herdershonden overbrengen naar het asiel van de Wase dierenbescherming.

De sanctie kwam er nadat de waakhonden ondanks een hoge omheining rond zijn bedrijfsterrein aan de Heistaat toch uitbraken, en twee keer in de wijk een hond aanvielen die met een vrouw aan het wandelen was. Ook de twee vrouwen raakten daarbij gewond.

Niet gevaarlijk

‘Allemaal leugens’, hield de man gisterenmiddag vol.

‘Ik zal met mijn herdershonden naar het dierenasiel rijden en daar aantonen dat ze helemaal niet gevaarlijk zijn. Ik laat mijn honden er in geen geval achter. Het zijn brave honden. Als ze mijn honden moeten doodspuiten, dan moeten ze alle honden doodspuiten.’

Asiel

Met de bestelwagen van zijn bedrijf SSB-Groep kwam de man kort na de middag bij de Wase Dierenbescherming aan.

Enkele ogenblikken daarna daagde ook de politie op.

De inspecteurs en commissaris Danny Piessens hadden een gesprek met Sait Unan. Ze konden hem ervan overtuigen de herdershonden toch in het asiel achter te laten. Daaraan was wel een voorwaarde gekoppeld.

‘Ze worden helemaal niet afgemaakt’, stelde Sait Unan.

‘Ze zitten hier maar tijdelijk. Ik kom ze terug ophalen na een overleg met de Sint-Niklase burgemeester.’

Sait Unan trok meteen naar het stadhuis waar hij een onderhoud had met burgemeester Christel Geerts.

De man maakte zich tijdens het gesprek behoorlijk kwaad. Hij vond de sanctie overdreven. De schuld van de media vond hij ook, die de incidenten hadden opgeblazen.

In beroep

‘De eigenaar van de honden kan zich daar inderdaad niet in vinden’, zegt de Sint-Niklase burgemeester.

‘Uiteraard heeft hij het recht tegen de maatregel in beroep te gaan. We kwamen overeen dat in afwachting daarvan de honden in het asiel blijven. Ik heb ook nooit gesteld dat ze moeten worden ingeslapen. Ze blijven daar tot al zijn rechten zijn uitgeput. Ik liet dat ook zo weten in een brief aan de Wase Dierenbescherming.’

Sait Unan moet nu tegen de administratieve sanctie in beroep gaan bij de Raad van State.

Het verhaal rond de Anatolische herdershonden is dus zeker nog niet afgerond.Tags: , , , ,

Geef je mening