Tips na artikel over hondenbeet

21-01-2012

tips na hondenbeet Eva van Kemenade, moeder van de tienjarige Max die vorige maand door een hond gebeten werd, is getipt over de mogelijke eigenares van de bijterige golden retriever. Daarnaast kreeg ze reacties van hondengedragstherapeuten om Max om te leren gaan met de gevolgen van de beet en tips om de schade te verhalen. Dit naar aanleiding van berichtgeving in Ons Utrecht.

Max werd sinterklaasmiddag onverwacht gebeten door een golden retriever toen hij aan het spelen was op het speelveldje op de kruising Zevenblad, Aardaker in Veldhuizen, grenzend aan een hondenspeelveld. De eigenares liet hem aan zijn lot over en maakte zich uit de voeten. Max moest tweemaal naar de huisarts vanwege de beet.

Volgens artikel 425 uit het Wetboek van strafrecht kan een dergelijk voorval met maximaal zes maanden cel of een geldboete worden bestraft. Dit geldt voor iemand die een hond ophitst tegen iemand of een onder zijn hoede staand dier niet terughoudt wanneer het een mens aanvalt. En ook voor degene die niet er niet voldoende voor zorgt dat een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier geen schade aanricht.

Dat laat Yvette van Veldhuijsen van Hondenschool Alert in Beemte weten. Zij reageerde naar aanleiding van het artikel eerder deze maand in Ons Leidsche Rijn: “Ik voel als hondeneigenaar en eigenaar van een hondenschool plaatsvervangende schaamte over het gedrag van de betreffende hondeneigenaar. Ik begeleid bijna wekelijks kinderen die bang zijn voor honden. Juist omdat dit vers gebeurd is, is het verstandig er snel wat aan te doen. Zodat de angst niet steeds heviger wordt.”

Van Veldhuijsen biedt aan Max kosteloos te begeleiden om hem van zijn hondenangst af te helpen. Dit aanbod doet ook Dian Asjes die als vrijwilligster werkt bij SDC Dierenzorg in Utrecht. Een van de activiteiten daar is het zogenoemde ‘Hussenknuffen’, het knuffelen met een Husky om Max weer vertrouwen in zichzelf, honden en hondeneigenaren te krijgen.

Eva van Kemenade, Max’ moeder meldt: “Ik heb het er met Max over gehad en Max zou het fijn vinden om een keer te praten over zijn hondenangst. Het beheerst hem niet, maar hij is wel banger dan voorheen.”

Er kwam ook reactie op de oproep om de eigenares van de bijtende hond op te sporen. Het betreft mogelijk een hond die in de buurt woont en die vaker kinderen heeft gebeten. Van Kemenade wil nog even afwachten of er meer reacties komen en of ze de vrouw zelf ziet. Anders wil ze bijvoorbeeld de wijkagent betrekken bij het voorval. Ze laat het er niet bij zitten, zo blijkt uit haar reactie.

Bij de gemeente zijn geen meldingen van kinderen die gebeten zijn bij het speeltuintje dat aan de hondenwei grenst. Alleen in 2009 is melding gedaan van een bijtincident tussen twee honden. Het is de gemeente niet bekend of de eigenaren stappen hebben ondernomen, aldus gemeentewoordvoerder Peter-Paul Hellings.

Maar is er eigenlijk beleid voor de aanleg van speeltuinen en hondenvoorzieningen? Hellings: “Er is sinds 2003 een streefafstand tussen hondenspeelweides en kinderspeelplaatsen van vijftien meter. Bestaande locaties zijn destijds niet aangepast. Het beleid geldt dus voor locaties die vanaf 2003 zijn aangelegd.”

Van Kemenade vindt het bijtincident extra zuur omdat ze destijds als omwonende de gemeente al verzocht om de honden- en kinderspeelplaats niet zo dicht bij elkaar aan te leggen.

Hellings beaamt die actie van omwonenden, zo’n tien jaar geleden. “De inrichting van de speelplaats is toentertijd in overleg met de buurt tot stand gekomen. De locatie van hondenspeelplaats en de kinderspeelplek waren vastgelegd in het ontwerp van de wijk Veldhuizen. Gesprekken met de bewoners werden destijds door de wijkaccountmanager van de dienst Stadsbeheer gevoerd. Die werkt inmiddels niet meer bij de gemeente. Hierover is helaas geen nadere informatie meer te vinden. Wel is het zo dat deze hondenspeelweide geheel is omheind met een ‘schapenhek’. Binnen de hekken mogen de honden loslopen. Daarbuiten mag de hondeneigenaar zijn hond nergens vrij los laten lopen. Bij constatering van een loslopende hond kunnen toezichthouders van de gemeente de eigenaar beboeten met een bedrag van 85 euro.”Tags: , ,

Geef je mening