Honden brengen de zwaarste veelplegers terug op rechte pad

18-11-2011

 veelplegers op rechte pad door zorg eigen hond Het ministerie van Justitie bekijkt de mogelijkheid om grote groepen gevangenen de zorg voor een eigen hond te geven. Hopen dat dit lukt, het zou een hele mooie oplossing zijn voor dit grote probleem!

In de inrichting voor de zwaarste categorie veelplegers uit Brabant en Zeeland in Vught loopt een proef waarbij gedetineerden elk hun eigen hond opleiden. De gevangenen die eerst zelf getraind worden doen een paar keer per week op de luchtplaats hondentraining. “Het mes snijdt aan meerdere kanten. De veelplegers krijgen verantwoordelijkheid: voor een hond. Deze groep heeft vaak geen vertrouwen meer in mensen, wel in dieren. Ze krijgen gevoel voor eigenwaarde. Mensen kijken veelplegers aan op hun gedrag, honden niet. Die waarderen hun baasje”, zo vertelt Katinka Reijnders, manager van de Inrichting voor Stelselmatige Daders in Vught.

In de inrichting zitten negentig ‘zeer actieve’ veelplegers uit Brabant en Zeeland. Een psycholoog maakt een profiel om een bijpassende hond voor de gedetineerde te zoeken. “Zo hebben we een 41-jarige veelpleger uit Breda, een dikkige man die we een lobbes van een hond met veel krullen hebben gegeven. Toen de training afgerond was en de hond bij hem werd weggehaald en als ‘top dog’ verkocht werd, hebben we hem moeten troosten en nazorg moeten geven. Daarop heeft hij weer een nieuwe hond gekregen. Na afloop van de cursus krijgt de gedetineerde een foto van de hond”, aldus Reijnders.

Er zit voor de gedetineerde hondentrainers nog een doortrapt addertje onder het gras. “Als we iemand bij een urinecontrole betrappen op drugsgebruik, mag de hond niet komen. Dat blijkt een stevige sanctie, die absoluut helpt bij het afkicken. We zien notoire blowers stoppen.”Tags: , ,

Geef je mening