Honden chippen wordt verplicht vanaf 1 januari 2011

18-12-2010

Labrador puppieVanaf 1 januari 2011 word het verplicht voor eigenaren van honden om hun hond te laten chippen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een Nota voor Dierenwelzijn opgesteld, waar het verplicht chippen van honden verplicht word gesteld.

De wet is reeds goedgekeurd door de Tweede Kamer, en het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Het chippen van alle honden moet dierenwelzijnproblemen tegengaan.

Onder andere de vermissing, mishandeling en verwaarlozing van honden, zwerfhonden en malafide handel in honden moet hiermee tegengegaan worden.

Het ministerie van EL&I eist wel dat deze verplichting zo min mogelijk administratie oplevert, en de kosten voor eigenaren minimaal blijven. Mede hiervoor hebben enkele verzekeraars al toezeggingen gedaan. Bij de meeste verzekeraars zal dit inhouden dat houders van een huisdierverzekering gedeeltelijk of helemaal terug kunnen vragen.

Recentelijk is bekend geworden dat de plannen voor de wet wat veranderd zijn. Volgens de website van het ministerie is
de streefdatum nog steeds 1 januari, maar in een brief aan de Tweede Kamer heeft de staatsecretaris aangegeven in de zomer van 2011 te willen gaan beginnen met het verplicht chippen.Tags: , , , , , , ,

Geef je mening