Honden in de koud en sneeuw

07-02-2012

hond in sneuw
Wandelen met je hond als het koud is of als er sneeuw ligt. Het is raadzaam om je hond eerst even te laten acclimatiseren voordat jullie naar buiten gaan.

Dus niet van de warme kamer direct de kou in maar eerst even in de hal of bijkeuken om de temperatuur van het lichaam aan te passen. Het is beter voor de hond om zijn vaste plaats niet bij een warmtebron te hebben. Ook dit heeft weer te maken met het acclimatiseren.

Honden die oud/mager of ziekelijk zijn (bv. Hart/longproblemen), maar ook honden die klein zijn of een enkele vacht hebben, moeten een dekje dragen. Je hond kan kou vatten. De opmerking dat honden dit vroeger ook niet droegen is geen argument om je hond geen dekje om te doen. De hond past zich aan de mens aan en de temperaturen in huis. Wij mensen stoken onze huizen waardoor de honden die in huis leven niet goed in staat zijn om hun eigen temperatuur te regelen. Er is inmiddels een ruim assortiment aan stoere dekjes te koop. Wij als mens hebben ook maar een dun vachtje en trekken ook een jas aan als we naar buiten gaan.

hond in sneeuw

Let er op dat je de hond niet te lang laat stilstaan in de sneeuw of kou. Spelen en wandelen kan natuurlijk geen kwaad. Ook hier kan de kou maar ook onderkoeling toeslaan. Als het gevroren heeft dan kunnen er op de wandelpaden nog wel eens scherpe randjes ontstaan waar je hond zijn pootjes aan kan verwonden. Kijk na iedere wandeling de pootjes na op wondjes en smeer zo nodig vaseline op de pootjes

Smeer voor het wandelen de voetzooltjes ook in met vaseline of potenwax, dit voorkomt dat je hond bijvoorbeeld pekel op zijn voetzooltjes krijgt die er weer voor zorgen dat er wondjes ontstaan.

IJs is leuk en veel mensen nemen hun hond mee het ijs op. Dit brengt ook gevaar met zich mee. De hond kan uitglijden en letsel aan pezen, spieren, heupen etc. oplopen maar ook zal hij ijs niet als gevaar zien. Mocht het ijs nog niet dik genoeg zijn en de hond kent de gevaren van ijs niet dan is de kans groot dat hij er op rent en wellicht er doorheen zakt. De kans dat de hond onder het ijs schuift is heel groot of in paniek raakt als hij er door heen zakt, het redden van de hond is dan bijna onmogelijk.

Veel honden genieten van de sneeuw, ze rennen er door heen en gaan met de bek over de grond om als sneeuwschuiver te dienen. Het is een koddig gezicht maar als de hond teveel sneeuw naar binnen krijgt kan dat maagirritatie geven wat diarree of overgeven veroorzaakt. Als de hond een klein beetje sneeuw binnen krijgt is er niets aan de hand.

Bij honden met een lange vacht kan de sneeuw gaan klonteren en dat kan bevriezing of huidirritatie geven als er niets aan gedaan wordt. Dus controleer na iedere wandeling de vacht van je hond op klontjes. Let ook extra goed op de voetzooltjes, tussen de voetzooltjes kunnen klontjes ontstaan die ijsblokjes kunnen worden. Knip het haar tussen de pootjes kort en smeer tussen en op de voetzooltjes weer vaseline of potenwax om klontering te verminderen/voorkomen. Controleer na iedere wandeling de hond op sneeuwklonten maar droog je hond ook goed af.

Pekel zorgt voor wondjes op de voetzooltjes maar kunnen je hond ook ziek maken. Pekel bevat voornamelijk zout. Je hond zal na de wandeling zijn pootjes schoon willen likken en daardoor krijgt hij dus enorme hoeveelheden zout binnen. Dit is heel slecht voor je hond omdat hij de grote hoeveelheden zout niet kan afbreken. Zorg er dus voor dat de poten goed schoongemaakt worden na een wandeling.Tags: , , ,

Geef je mening