Honden kunnen longkanker ruiken

22-08-2011

Honden kunnen getraind worden om de geur van longkanker te herkennen, lang voordat de eerste symptomen optreden. De geur van iemands adem zou al genoeg zijn om longkanker op te sporen.

Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Schillerhoehe-ziekenhuis in Duitsland.

De getrainde speurhonden (waaronder een Australische Herder, een Labrador en een Duitse Herder) kregen honderd ademmonsters van mensen met longkanker voorgschoteld, waarvan ze in 71 gevallen de kanker konden ruiken. Hiermee doen de dieren het een stuk beter dan de huidige chemische analysemethodes. Dat is te lezen in de European Respiratory Journal.

‘Dankzij de honden ontdekten we dat de adem van longkankerpatiënten anders ruikt dan mensen die geen kanker hebben’, vertelt Thorsten Walles, die de studie leidde. ‘Het is natuurlijk wel een nadeel dat de honden ons niet kunnen vertellen welke specifieke geur ze precies waarnemen.’

De Duitse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de honden nog beter getraind kunnen worden en dus sneller en beter kanker kunnen opsporen. De ‘proefhonden’ die ze voor hun studie gebruikten, werden in elf weken klaargestoomd.

Het doel van de studie? Onderzoekers willen aan de hand van de resultaten een apparaat ontwikkelen dat, net zoals de speurhonden, kanker in een vroeger stadium kan detecteren.Tags: , , ,

Geef je mening