Honden leren voetballen in Middelkerke (West-Vlaanderen)

12-05-2012

treibballAudrey Boncquet introduceert met haar hondenvereniging ‘De Spelende Hond’ een primeur in West-Vlaanderen. Hondenbaasjes kunnen er terecht om hun hond ‘Treibball’ te laten spelen, zeg maar voetbal voor honden.

Naast de klassieke hondentrainingen, zoals behendigheid en gehoorzaamheid, kunnen honden nu ook Treibball leren in de Middelkerkse hondenschool De Spelende Hond. De nieuwe discipline, die we vrij kunnen vertalen als drijfbal, komt overgewaaid uit Nederland en Duitsland.

‘Treibball stimuleert het dier zowel mentaal als fysiek. In het midden van het veld liggen acht grote ballen, meestal gymnastiekballen die aangepast zijn aan de grootte van de hond. De ballen liggen in een driehoek, net zoals bij poolbiljarten. De baas staat met zijn hond aan de rand van het veld bij een goal. Op teken van de baas dient de hond zo snel mogelijk de ballen één voor één terug te drijven naar de baas, waar de ballen in de goal moeten belanden. De baas mag gebruikmaken van zijn stem, handgebaren of fluitsignalen’, zegt Audrey.

Blijven oefenen is de boodschap. Marijke Dewilde uit Oostende komt met bouvier Gabert naar de wekelijkse les op maandagavond in het sportpark en vindt het ronduit fantastisch. ‘Je mag natuurlijk niet verwachten dat je hond al van de eerste lessen perfect alle commando’s kan opvolgen, maar het is heel leuk om te doen.’

‘De hondensport is ontstaan in Duitsland, waar een schapenherder een manier zocht om zijn honden, voornamelijk border collies, in de kalme wintermaanden training te geven. Maar versta me niet verkeerd: Treibball is voor iedere hond een zeer leuke sport. Weinig belastend ook en daarom geschikt voor alle rassen en leeftijden, van chiwawa tot Deense dog’, zegt Audrey, die samen met Annelies Peel een cursus volgde bij de Nederlandse deskundige Corina Meijer.

Thuis oefenen

‘Treibball is een jonge sport die in onze buurlanden enorm populair is’, legt Audrey uit. Voor Treibball heb je, in tegenstelling tot behendigheidstraining, weinig materiaal nodig en dat zorgt ervoor dat je ook thuis makkelijk met de trouwe viervoeter kan oefenen. Je kan moeilijk in je tuin een parcours inrichten, maar thuis met een bal de commando’s oefenen, is geen probleem’, gaat Audrey verder.

De honden en hun baasjes geven op 28mei om 14 uur een demonstratie aan het zwembad tijdens ‘Sluze Kermesse’. Je kan ook op 10juni om 15 uur tijdens de Gistelse Dolle Dagen kennismaken met Treibball.Tags: , , , , , ,

Geef je mening