Honden ruiken kanker

23-10-2012

Medical Detection Dogs

Mijn hond, mijn dokter, Telefacts bezocht het enige opleidingscentrum in Europa waar honden worden getraind om kanker op te sporen.

Kunnen honden kanker ruiken? Volgens de Briste wetenschapster Claire Guest is er geen twijfel meer mogelijk. Zij richtte in 2007 het onderzoekscentrum Medical Detection Dogs op. “Het lijkt erop dat elke gezondheidsverandering bij de mens gepaard gaat met een kleine verandering in onze lichaamsgeur en een hond kan getraind worden om dat te detecteren.”

Mensen met kanker hebben met andere woorden een andere lichaamsgeur dan mensen zonder kanker en medische speurhonden kunnen dat verschil opsporen. Dat klinkt aannemelijk, vindt ook de Antwerpse kankerspecialist Filip Lardon. “Kanker heeft een andere stofwisseling, heeft andere uitscheidingsproducten, die komen buiten het lichaam en zijn dus in principe opspoorbaar.”

In Italië is er al één ziekenhuis dat de kankerhonden in de praktijk wil inzetten, maar dat is voor Jan Van de Brande, oncoloog in het UZA, toch een brug te ver. “Het zou wel nuttig kunnen zijn, eenmaal men dat hondenstadium voorbij is en men dat reproduceerbaar kan doen, bijvoorbeeld met een elektronische neus. Dan zou dat een interessante techniek kunnen zijn.”

In ons land gebeuren op dit moment geen klinische experimenten met kankerhonden. Maar de ontdekking dat honden veranderingen in de gezondheidstoestand van mensen kunnen ruiken, opent natuurlijk perspectieven. “Dat is eigenlijk het zesde zintuig bij honden, dat ze kunnen voorspellen als er iets misgaat bij hun baasje”, vertelt de 13-jarige Raphaël Schroeder. Hij is hoog gevoelig en heeft daarom veel last van stress. In de Toscanzahoeve in Heist-op-den-berg, het dierengedragscentrum van Inge Pauwels, leidt hij daarom zijn hond Siska op tot medische hulphond. “Soms duwt ze me gewoon even omver, gaat op me liggen tot ik weer kan nadenken en helder ben.”

Nog in de Toscanzahoeve is ook een van de eerste diabeteshonden in ons land in opleiding. Laika moet haar baasje Dries Van Herzele in de toekomst verwittigen als zijn bloedsuikerspiegel te sterk daalt. Dries, die zelf arts is en alle technische mogelijkheden al heeft uitgetest, heeft er alvast het volste vertrouwen in. “Fantastisch als je die combinatie hebt van een hond hebben die je dan nog begeleidt en het leven gemakkelijker maakt.”Tags: , , , , ,

Geef je mening