Honden schatten het format van een soortgenoot in door het blaffen

18-12-2010

Honden kunnen het formaat van soortgenoten correct inschatten door alleen te luisteren naar hun geblaf. Dat hebben Hongaarse wetenschappers aangetoond.


Honden zijn in staat om het geluid van een blaffende soortgenoot te koppelen aan een foto van een hond met een vergelijkbaar formaat, zo melden de onderzoekers van de Universiteit van Boedapest in het online wetenschappelijk tijdschrift PloS One.

Volgens hoofdonderzoeker Péter Pongrác geven de dieren daarmee blijk van een ‘complex cognitief talent dat tot nu toe alleen bij primaten was waargenomen’.

De wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door bij een experiment 24 honden met twee afbeeldingen van soortgenoten te confronteren, zo meldt nieuwssite Physorg.com. Op de ene afbeelding stond een grote hond, op de andere een kleine.

Uit een luidspreker die precies tussen de twee afbeeldingen in was opgesteld, klonk vervolgens een opname van het geblaf van een grote of een kleine hond. Al snel bleek dat de aan het experiment deelnemende honden het formaat van hun soortgenoten goed konden inschatten aan de hand van het geluid.

Als ze het geblaf van een groot exemplaar hoorden, keken de meesten alleen naar de afbeelding van de grote hond. Hoorden ze een kleine soortgenoot blaffen, dan richtte het merendeel van de viervoeters hun ogen op de beeltenis van de kleine hond

Het is niet voor het eerst dat onderzoeker Péter Pongrác zich verdiept in het geblaf van honden. Eerder toonde hij al aan dat de blafgeluiden van viervoeters verschillende betekenissen kunnen hebben.Tags: , , , , ,

Geef je mening