Hondengeleider Nijmegen in ere hersteld

27-01-2012

eervol ontslag hondengeleider Een 49-jarige agent die in 2010 in hoger beroep is vrijgesproken voor mishandeling, is door het korps Gelderland-Zuid eervol ontslagen. De vertrouwensrelatie met zijn werkgever was stuk.


De hondenbegeleider werd ervan verdacht dat hij bij rellen tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten in 2005 over de schreef was gegaan. Op de slotdag van de Vierdaagse werden agenten op een housefeest onder de Waalbrug door relschoppers in het nauw gedreven. De agenten werden ontzet, mede door de hondenbegeleider. Hij gaf daarbij een klap aan een man uit Breda. Toen die aangifte deed van mishandeling, stelde de politieman dat hij eerst zelf was geslagen. Een collega bevestigde dit.

De rechtbank oordeelde in 2007 echter dat de hondenbegeleider niet was geslagen en er dus geen sprake was van noodweer. De rechtbank veroordeelde hem tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook mocht hij vijf jaar zijn beroep niet uitoefenen. Zijn collega kreeg zes maanden cel voor meineed, waarvan drie voorwaardelijk. Hij werd voor ruim 2,5 jaar uit het ambt ontzet.

In hoger beroep bleek dat de officier van dienst tijdens de Vierdaagserellen, achteraf rapport had opgemaakt dat niet in het strafdossier zat. In dat rapport stond dat de hondenbegeleider gewond was geraakt. De hoofdinspecteur verklaarde tijdens de zitting dat de korpsleiding hem informeel te verstaan had gegeven het rapport in te trekken. Hij had dat geweigerd. Het Arnhemse Gerechtshof sprak in 2010 de twee agenten dan ook vrij.

De ontslagen agenten kwamen hierdoor met terugwerkende kracht in dienst. Omdat de vertrouwensrelatie echter is geschaad, is een vertrekregeling getroffen met de hondenbegeleider. Hij is per december 2011 eervol ontslagen. Dat maakte het korps gisteren bekend. Die bekendmaking is onderdeel van de regeling.

De politie wilde gisteren niet aangeven welke regeling met de andere agent is getroffen. Ook de uitkomsten van het interne onderzoek dat de korpsleiding instelde naar het rapport, wilde ze niet openbaren.

Bron: De GelderlanderTags: , ,

Geef je mening