Hondenvoeding info deel 3; de juiste vitaminen voor een goede afweer

11-03-2011

De groei en gezondheid van de pup zijn ook afhankelijk van de juiste gehaltes aan vitaminen en mineralen. Calcium (Ca) en fosfor (P) vervullen een belangrijke rol bij de opbouw van het skelet.


De vitaminen en mineralen moeten, afhankelijk van het fysiologisch stadium, in de juiste hoeveelheden en een vaste onderlinge verhouding in de voeding aangeboden worden. Dit is met name belangrijk voor de grote en zeer grote rassen tijdens de eerste groeifase. Geef daarom een pup nooit volwassen voeding en schakel niet eerder over naar volwassen voeding dan de geadviseerde leeftijd op de verpakking van de pupvoeding.

Volgen van een groeiprogramma
Er dient vooral aandacht te worden besteed aan de hoeveelheid werkelijk door de pup opgenomen calcium (per kilogram lichaamsgewicht per dag). Deze hoeveelheid schommelt aanzienlijk naargelang de energiedichtheid van de voeding en de hoeveelheid voeding. Er bestaat geen ideaal calciumgehalte voor een bepaalde leeftijd, er is wel sprake van een veilige marge. Door een groeiprogramma van bijvoorbeeld Royal Canin te volgen, krijgen pups van grote en zeer grote rassen precies de hoeveelheden energie en calcium die overeenkomen met hun behoeften.

Afweer van de puppie
De afweer die de pup krijgt via de eerste moedermelk, ofwel biest, neemt na de geboorte geleidelijk af, terwijl de eigen weerstand van de pup langzaam wordt opgebouwd. Tussen de leeftijd van 4 en 12 weken is de hoeveelheid antistoffen in het bloed van de pup onder de minimale grens. Deze kritieke periode wordt ook wel het immuniteitsgat genoemd. In deze periode wordt het immuunsysteem extra op de proef gesteld.

* De pup gaat naar een nieuwe eigenaar, weg van zijn moeder, broertjes en zusjes. Vaak is het voor de pup ook een eerste keer in de auto. Dit kan tot stress leiden; stress is extra belastend voor het immuunsysteem.
* Een nieuwe omgeving betekent ook nieuwe invloeden van buitenaf. Een pup verkent volop zijn omgeving, snuffelt overal aan en kauwt op alles. Hij komt hierdoor in aanraking met verschillende nieuwe bacteriën.

Er zijn pupvoedingen waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd die het immuunsysteem versterken (deze voedingsstoffen worden samen de Immunity Booster genoemd). Er is aangetoond dat pups die een voeding krijgen die deze voedingsstoffen bevat, sneller antistoffen (antilichamen) opbouwen na een vaccinatie en dus de respons op vaccinatie kunnen verbeteren.

Spijsvertering van de pup
Pups hebben een nog onvolgroeid spijsverteringskanaal en daardoor een gevoelige spijsvertering. De darmen van een pup moeten zorgvuldig behandeld worden om tijdelijke of zelfs permanente beschadigingen te voorkomen. Spijsverteringsproblemen kunnen de ontwikkeling van de pup nadelig beïnvloeden.

Het is belangrijk dat er in de voeding onder meer op de volgende wijze rekening gehouden wordt met de spijsvertering van jonge honden:

* Hoog verteerbare eiwitten
* Eiwitten spelen een sleutelrol tijdens de groeiperiode van een pup; onder andere bij spiervorming, afweermechanisme en kwaliteit van de vacht. De behoefte aan eiwit van een jonge hond is veel specifieker en groter dan die van een volwassen hond. Daar komt nog bij dat een pup de eiwitten minder efficiënt gebruikt dan een volwassen hond. Een eiwittekort bij de pup kan aanleiding geven tot gebrekkige weerstand, bloedarmoede etcetera. Eiwitten zijn er in veel verschillende kwaliteiten. Hoogwaardige eiwitten komen vooral ten goede aan de spieropbouw en conditie van de huid en vacht.
* Beperkte hoeveelheid zetmeel voor een veilige vertering
* Het vermogen van een pup om zetmeel te verteren is de helft ten opzichte van een volwassen hond.
* Formaat en smakelijkheid brokken
* Het formaat van de brokken dient aangepast te zijn aan het gebit en de kaken van pups van kleine, middelgrote, grote en zeer grote rassen. Om tegemoet te komen aan de soms wisselvallige eetlust van pups zal de voeding bijzonder smakelijk moeten zijn.
* Vezels ter bevordering van een gezonde darmflora
* Bepaalde vezels bevorderen een gezond milieu in de darm: de vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en voorzien de darmcellen met de energie die ze nodig hebben.

Bron: dierenkliniekkenaupark.nlTags: , , , , , , , , ,

Reactie(s)

  1. […] of Carocroc Lam & Rijst hangt samen met de gevoeligheid van uw hond. Heeft uw hond last van maagdarm problemen (diarree, rommelige darmen, buikpijn) en/of huidproblemen (schilfers, eczeem, rode plekken) dan […]

Geef je mening