‘Iedere hond kan gehoorzaam zijn’

16-09-2011

Henry Weesie van Hondenschool Heikant

Hoe moeilijk je hond ook in de omgang is, binnen een kwartier kun je hem al beter laten gehoorzamen en na een stoomcursus van een week luistert hij naar je als de beste.


Niet met roepen en brullen, of waanzinnig rukken aan een ketting. Nee, het geheim zit hem in een trosje rinkelende metalen schijfjes, demonstreert Henry Weesie van Hondenschool Heikant. Trainingsdisc heet het attribuut officieel. Weesie heeft een boek geschreven over het gebruik van deze hondvriendelijke trainingsmethode. Gehoorzame Hond, heet het boek. Een cursus ‘honds’ voor baasjes die hun trouwe huisdier beter willen leren kennen.

“Wij zijn de slimste diersoort, dus eigenlijk zouden wij controle moeten hebben over onze hond”, zegt Weesie. “Maar ik merk vaak dat dit juist niet zo is. Het is een communicatieprobleem. Mensen overschatten soms een hond en willend dat die zich aanpast aan het huishouden. Maar zo’n hond heeft een heel andere werkelijkheid. Wij communiceren via taal, een hond via zijn gedrag in een roedel. Daar is altijd strijd om de rangorde. Honden corrigeren elkaar via een beet. Nou, de trainingsdisc moet je zien als een soort hondenbeet.”

Henry Weesie is specialist op het gebied van schapendrijven en daarbij komt de disc goed van pas. Je kunt immers je hond op afstand corrigeren door gewoon te rammelen. “En je laat ook meteen zien dat jij je rang in de roedel verhoogt.” John Fisher, uitvinder van de populaire clicker-methode, heeft de trainingsdisc ontwikkeld. Weesie heeft de methode verfijnd. “In tien lessen kun je je hond opleiden van nul tot een niveau dat je hem zo goed als los naast je kunt laten lopen. En het werkt bij alle rassen.” Zelfs als bijzonder eigenwijs bekend staande honden als beagles zwichten voor de rammelende disc.

Weesie: “Eigenlijk hoort geen enkele hond aan de lijn te lopen. Een hond die goed gehoorzaam is, heeft meer vrijheid dan een ongehoorzame hond. Die moet je beter in de gaten houden.” Het boek Gehoorzame Hond kost 19,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel en via de hondenschool.Tags: , , , ,

Geef je mening