In Etten-Leur hoort een hondenschool

15-11-2011

hondenschool nodig in etten-leur

Nadja en John Verhoeven hadden wel een vermoeden dat er in Etten-Leur behoefte was aan een hondenschool, maar dat ze zoveel aanmeldingen kregen voor het volgen van cursussen hadden de twee niet voorzien.

“We zijn begin dit jaar begonnen met onze hondenschool Pup & zo en inmiddels staan er dertig honden op de wachtlijst. Helaas geven we maar een paar uur per week les, op donderdagavond en zaterdagmorgen. Die uren kunnen niet worden uitgebreid aangezien we gebruik mogen maken van stal ‘t Sander. Heel fijn dat we de honden binnen kunnen trainen, maar het is en blijft een manege. Daarom zijn we op op zoek naar een ruimte waar we wel meer uren kunnen draaien”, vertelt Nadja. Het liefste zouden ze een loods op Vosdonk huren waar ze baasjes en honden kunnen verwelkomen. Of dat lukt, is niet alleen afhankelijk van het aanbod, maar ook van de gemeente Etten-Leur. “We hebben het college gevraagd mee te denken en medewerking te verlenen aan de komst van onze hondenschool. Binnenkort krijgen we het antwoord.”

Dat ze samen met haar man Pup & zo is begonnen, heeft te maken met hun vorig jaar overleden labrador Doerak. “Doerak is de aanstichter van alles. Elf jaar geleden kregen we hem als pup en we merkten al snel dat Doerak een sterk karakter had. Het was een echte werker, wilde van alles leren. We moesten flink aan de bak om hem goed op te voeden. Ik ging met hem naar cursus in Rijsbergen en ik merkte aan mezelf dat ik het hartstikke leuk vond om te doen. Inzicht krijgen in wat een hond denkt en waarom hij een bepaald gedrag laat zien, daar draait het allemaal om.”

Nadja besloot samen met een collega (de Etten-Leurse werkt bij de politie) een opleiding tot kynologisch instructeur aan de hogeschool Van Hall in Maarsbergen te volgen. “Vervolgens kreeg ik van familie en vrienden steeds vaker te horen dat ik m’n vaardigheden maar eens in de praktijk moest brengen. ‘Na tien lessen hebben ze het wel gezien’, dacht ik nog, maar het liep dus ietsje anders.” In januari dit jaar werd de hondenschool officieel en werd ook de website van Pup & zo gelanceerd. “De honden laten ons niet meer los. Niet alleen op school, maar ook thuis kijken we of onze lessen aanslaan bij onze eigen honden.”

Die honden zijn de twee zwarte labradors Seajay en Finley, allebei nog geen jaar oud. “Als ik terugkijk naar de periode toen we Doerak net hadden en dat vergelijk met nu, dan heb ik veel progressie gemaakt. Ik weet nu veel beter hoe ik jonge honden moet opvoeden dan elf jaar geleden.”

Nadja is ervan overtuigd dat Etten-Leur zit te springen om een hondenschool. “We krijgen zoveel telefoontjes van Etten-Leurenaren die tips vragen, of die problemen hebben met het gedrag van hun dier of het juist leuk vinden hun hond wat extra’s te leren. Ik zou ons cursusaanbod dolgraag willen uitbreiden.”Tags: , ,

Geef je mening