In vijf stappen naar een zindelijke puppy

11-10-2011

Snel een zindelijke puppy

De hele familie is blij met de komst van jullie nieuwe gezinslid: een schattige puppy. Maar het blijft een hele klus om jullie lieve puppy zindelijk te krijgen! Maar daar moet jij hem wel mee helpen natuurlijk. Dat gaat je lukken! Zie de volgende tips.

1. Maak tijd

Het zindelijk maken van een puppy is een werk van lange termijn. Je moet zeker rekenen op zes tot twaalf weken, vooraleer je hond volledig zindelijk is. Het is dan ook geen goed idee om op een gewone weekdag, of zelfs in het weekend, een hond te gaan kopen. Het beste moment is aan het begin van een vakantie, want dan kan je hem om het uur even mee naar buiten nemen. Dat betekent natuurlijk wel dat je niet op reis kunt gaan.

2. Wees voorbereid

Na een paar dagen zal je de lichamelijke signalen van je puppy herkennen en weet je wanneer hij naar buiten moet. Toch zullen er ook momenten zijn dat je halsoverkop naar de deur moet lopen, omdat hij ineens begint te plassen. Zorg er dus voor dat je schoenen altijd klaarstaan en dat je niet het hele huis door moet rennen.

3. Creëer een routine

Laat je hond in het begin altijd op dezelfde plaats zijn behoefte doen. Neem hem bijvoorbeeld altijd mee naar dezelfde boom. Zo leert je puppy om die plaats te associëren met zijn behoefte. Ga in het begin ook op vaste tijdstippen naar buiten, bijvoorbeeld vlak na het eten.

4. Beloon je puppy

Als je hondje buiten zijn behoefte doet, is het belangrijk om hem daarvoor uitvoerig te belonen. Geef hem een koekje of snoepje, zet je hoogste piepstemmetje op en geef hem een stevige knuffel. De puppy moet echt beseffen dat hij iets goeds gedaan heeft.

5. Wees geduldig

Wat dan weer geen zin heeft, is roepen en schelden als er dan toch eens een ongelukje gebeurt. Ook hem met zijn neus in zijn ontlasting duwen heeft totaal geen zin. Daardoor wordt je puppy alleen maar bang en zal hij zijn behoefte stiekem in een hoekje doen.

Het is belangrijk dat je beseft dat het beestje niet opzettelijk je vloer onderplast, maar dat het voor hem echt een leerproces is om zindelijk te worden. En uiteindelijk zal jullie dat ook – samen! – lukken.Tags: , , , , , , , ,

Geef je mening