Ja, maar het werkt toch…??

24-03-2012

Bij ons op de hondenschool krijgen wij vaak de vraag waarom wij niet trainen met slip(wurg) kettingen, correctiemateriaal of fysiek inzetten op onze honden?

Vele hondenschool gebruiken dit namelijk wel en zelfs dé ‘hondenpsycholoog’ van Amerika (met zijn eigen tv show) gebruikt het. Ik benadruk de woorden ‘tv show’.

Voor de doorsnee baasjes wordt met het gebruik van dit materiaal soms hun doel bereikt, namelijk het ongewenste gedrag onder controle krijgen. De nodige tikken worden aan de hond gegeven, want dat zie je op tv! En is dit niet genoeg dan wordt de hond (d.m.v. slipketting) gewoonweg opgehangen om hem stil te krijgen (onder de mom: “de energie moet kalm zijn!”) Niet zo raar dat een hond vanzelf stil wordt als hij geen lucht meer krijgt?En zijn tong blauw aanloopt.
De doorsnee baasje kan een moment van bezinning hebben en zich afvragen: dat is wel erg rigoureus, maar je hebt op tv gezien dat het werkt en de hond ‘perfect’ luistert en het probleem is ‘opgelost’. En daar gaat het toch om? Het is snel en ‘effectief’… maar is het effectief, is het probleem ‘opgelost’?

De echte professionals (die in ieder geval wél zijn opgeleid voor ‘hondenpsychologie’) zien dat dit alleen maar (nog meer) angst en agressie creëert bij de hond en het probleem helemaal niet is opgelost, dan wel alleen maar erger wordt.
Voor de tv show is het opgelost, heel makkelijk zelfs, zolang je werkt met slip(wurg)kettingen, correctiemateriaal en fysiek inzet op je hond. Wat heet: je krijgt zelfs een mens daarmee ‘onder controle’, maar denk je dat die persoon jou daarna nog even leuk vindt? Dwing je daarmee ‘respect’ af? Dwing je daarmee ‘liefde’ af? Volgens mij dwing je daar alleen maar angst af en in sommige gevallen juist nog meer agressie af.

Wanneer je problemen hebt met je hond neem dan contact op met een gekwalificeerde gedragstherapeut, zodat zij de handvatten kunnen geven hoe hiermee om te gaan. Een blij baasje, is een blije hond – en blije hond, is een blij baasje.

Dikke Kwispel,
Maria Beijersbergen
Kynologisch instructeur
Gevorderd kynologisch instructeur in opleiding
Kynologisch gedragstherapeut in opleidingTags: , ,

Reactie(s)

  1. Jolanda zegt:

    Hallo Maria,

    Ik ben blij dat er nog mensen zijn die verder kijken dan hun neus lang is en opkomen voor de hond, de trouwste vriend van de mens. Het zou in deze tijd toch alom bekend moeten zijn dat je d.m.v. wurgkettingen (agressie) een hond, of d.m.v. het slaan van kinderen alleen angst creëert, waardoor er uiteindelijk op de “long run” bewezen is dat er alleen schade uit is voortgevloeit.

    Ga zo door en ik kijk graag uit naar je volgende artikel.

    Groetjes en lebber van Djipsy

Geef je mening