Kunnen honden echt de emoties van mensen lezen?

05-07-2012

Honden zijn al 15.000 jaar ’s mens beste vriend en de meeste hondeneigenaars zien duidelijk begrip in de ogen van hun trouwe viervoeters. Volgens The Economist zijn er nu ook harde bewijzen voor de stelling dat honden de emotionele staat van mensen kunnen aanvoelen.

De vraag of dieren emoties kunnen aanvoelen beperkte zich tot nu toe tot de vraag of ze de emotionele toestand van leden van hun eigen soort kunnen identificeren. Zo stelde men vast dat apen andere apen troosten na conflicten.

Custance en Mayer van het Londense Goldsmiths College testten daarom uit of honden ook empathie voelen tegenover mensen. Voor velen is dit vanzelfsprekend, maar gezien het feit dat we geneigd zijn om gevoelens toe te wijzen, ook als die er niet zijn, was het geen slecht idee om op zoek te gaan naar harde bewijzen.

Hun experiment onderzocht de reacties van achttien verschillende honden op situaties waarin ze op een gecontroleerde manier in contact gebracht werden met mensen die in huilen uitbarstten en zich op andere manieren gedroegen.

Wat bleek? Honden zijn in staat om een duidelijk onderscheid te maken tussen een emotionele staat van droefheid en een andere staat. Vijftien van de achttien honden oriënteerden zich ook rechtstreeks naar de mens wanneer die huilde.

Dr. Custance benadrukt echter dat er nog meer onderzoek nodig is vooraleer men onweerlegbaar kan besluiten dat het hier gaat over empathie. Het is namelijk mogelijk dat de honden hopen om beloond te worden wanneer ze trieste mensen te benaderen.

Hondeneigenaars zullen natuurlijk geen extra bewijs nodig hebben om hun honden te blijven verwennen. De vriendschap en andere bonussen die hun honden hen bezorgen, volstaan
 Tags: , , ,

Geef je mening