Leuk! Agility sport voor hond en baas

20-11-2011

Agility voor hond en baas

Bij agility moet een hond in een zo snel mogelijke tijd een hindernisbaan overbruggen. Het is een echte sport waarbij ook de baas conditie nodig heeft. Want je hondje moet natuurlijk goed aangemoedigd worden!

Esther Chapel uit Huijbergen is razend enthousiast over haar hobby agility. Ze merkt dat bijna niemand weet wat dat betekent, maar als ze uitlegt wat agility is, blijken de meesten het toch weleens op televisie gezien te hebben.

Bij agility moet een hond in een zo snel mogelijke tijd een hindernisbaan overbruggen. Op die baan staan hekjes, een wip, een tunnel en ook moet de hond een stukje slalommen. En dat allemaal aangemoedigd dor het baasje.

Esther kwam acht jaar geleden in aanraking met deze sport toen ze met haar hond bij kynologenclub de Scheldezoom in Bergen op Zoom een gehoorzaamheidscursus volgde. “Deze club beoefent ook agility en toen ik dat zag was ik meteen verkocht.”

Esther beoefent de sport nu alweer zes jaar met haar hond, de achtjarige teef Nia. “Dit is een sport die zowel leuk is voor de hond als voor het baasje”, zegt ze.

Bijna elk weekend is ze met Nia op stap voor een wedstrijd of voor een training. “In de zomer beoefenen we de sport buiten en in de winter in maneges. Voor je aan wedstrijden deel kunt nemen heb je een lange voorbereiding gehad”, legt Esther uit. “Je moet er eerst achter komen of je hond het leuk vindt.

Als je de hond moet dwingen om de hindernissen te nemen kun je beter gelijk stoppen”, zegt ze. “Alle honden die aan agility doen staan te popelen om aan het parkoers te beginnen.” Voordat Esther met bordercollie Nia aan de eerste wedstrijd deelnam had ze bijna een jaar getraind. “Je begint eenvoudig en vervolgens maak je de hindernissen moeilijker.” Esther vertelt dat elke wedstrijd weer anders is. “Bij elke wedstrijd is de volgorde van de hindernissen anders. Voordat je aan de wedstrijd begint moet je daarom eerst met je hond het parkoers verkennen.”

Esther geeft sinds een paar jaar les aan baasjes met hun hond die aan agility beginnen. “Een hond moet een jaar oud zijn om aan de sport te beginnen want op deze leeftijd is de hond volgroeid. De sport is niet geschikt voor grote honden omdat die niet wendbaar genoeg zijn en botblessures op kunnen lopen.”

Esther heeft ook nog een tip voor de baasjes. “Je moet over een goede conditie beschikken want tijdens de wedstrijd moet je naast je hond meerennen om hem aanwijzingen te geven en dat is vermoeiend.” Een andere tip is dat de hondenbezitters niet op hun hond moeten schelden. “Het is een sport die voor de hond en het baasje leuk moet zijn.”Tags: , , ,

Geef je mening