Maria snuffelt in de wereld van de hond

17-01-2012

hondenwereld Hallo beste lezer. Maria neemt u mee in haar wondere wereld. Ze snuffelt in de wereld van de hond! Af en toe bespreekt ze haar ervaringen met ons. Lees snel verder!

De stap was genomen: ik begon aan mijn opleiding kynologisch gedragstherapeut. Een deftig woord voor een beroep waarbij je toch echt met beide beentjes goed aan de grond moet staan, en anders zorgen de honden daar wel voor. Ik dacht het één en ander wel te weten over honden en zeker hoe je deze moet opvoeden. Ik had immers altijd honden gehad.
Einde dag 1 van mijn opleiding, en het werd mij al meteen duidelijk: ik heb nog een heleboel te leren over wat een hond ons nu écht vertelt! Oftewel, welkom in de échte wereld van honden communicatie.

Wij mensen hebben de neiging om binnen bepaalde situaties, bepaalde verhalen te verzinnen. Wij hebben daar een bepaalde gedachte en zeker ook een gevoel bij. Zo heb je bijvoorbeeld een gedachte/ gevoel bij de relatie tussen de buurvrouw en de glazenwasser. Het kan zijn dat jouw gedachte/ gevoel klopt, en dat de buurvrouw de glazenwasser heel erg leuk vindt, maar dit kan ook incorrect zijn…en achteraf bekeken denk je bij jezelf: ‘foutje, bedankt’.
Nu zal de buurvrouw niet zoveel last hebben van het feit dat jij met jouw gedachte/gevoel er volledig naast zat (tenzij je deze “roddel” de wijde wereld in helpt met alle gevolgen van dien).
Onze honden kunnen wel degelijk last hebben van onze menselijke gedachtens/gevoelens.

Honden zijn geen mensen. Honden kunnen niet denken zoals mensen, laat staan voelen zoals mensen. Dat zit er niet in. Honden leven in het hier en nu. Ze kijken niet naar het verleden van ‘oh had ik maar…’, ze plannen niet hun toekomst of denken ‘later als ik groot ben…’. Honden nemen het zoals het komt in het moment, en zullen zich aanpassen aan de situatie wat voor hún het beste uitkomt en niet anders.

Soms hoor ik mensen zeggen: ‘ja, ik kwam thuis, ik zag dat hij gesloopt had, en hij wist het! Hij wist dat het niet mocht. Hij kroop helemaal weg en keek mij schuldig aan!’. De hond weet niet dat hij niet mag slopen. Het enige wat hij nog weet was hoe jouw houding en gedrag veranderde toen jij binnen kwam en jij opeens niet meer zo lief was tegen hem, of dit nu met woorden of met fysiek contact is. Het resultaat van dat, is het gedrag wat jij ziet bij je hond, niets anders. Een hond leeft in het hier en nu.
Of te denken dat je hond express niet naar je luistert..want hij weet het wel! Vraag jezelf af: weet hij het echt wel? Of is dit jouw gedachte/ gevoel? Begrijpt hij wat jij van hem verwacht? En levert dit hem iets positiefs op, waardoor hij jouw gewenst gedrag laat zien?

Een hond snapt alleen wat jij van hem verwacht, wanneer dit hem ook echt is aangeleerd. Hem belonen op zijn gewenste gedrag zal ervoor zorgen dat hij het gewenste gedrag zal willen herhalen, want het werkt voor de hond, hij wordt namelijk beloond. Door dit te doen wordt jij als baasje ook beloond, want de hond toont het gewenste gedrag. Een blije hond, is een blij baasje en een blij baasje, is een blije hond.

Dikke Kwispel,
Maria Beijersbergen
Kynologisch instructeur
Gevorderd kynologisch instructeur in opleiding
Kynologisch gedragstherapeut in opleidingTags: , ,

Reactie(s)

 1. Ellen zegt:

  Hé Maria,

  Goed stuk! En als maar zoveel mogelijk hondenbezitters bovenstaande doorhebben, wordt de wereld een stuk hondvriendelijker. De hondentaal is eigenlijk veel eenvoudiger en makkelijker te begrijpen, dan mensentaal 😉

  Groetjes, Ellen

 2. Jolanda zegt:

  Hallo Maria,

  Erg verstandig en wijs gesproken. Ik leer dan ook echt veel van jou over hoe ik beter en op een positieve manier met mijn hond om moet gaan. Ik wens je nog veel succes met je verdere studie en hoop nog veel van je te leren.

  Veel succes met het schrijven van nog meer artikelen!

  Lieve groet,
  Jolanda

 3. ada westdorp zegt:

  prima Maria, goed stuk en zeer leerzaam!

 4. Rolien Kleist zegt:

  Hallo Maria,

  Wat leuke hier weer een heel andere kant van jou aan te treffen. Persoonlijk heb ik niet zoveel met honden, sterker nog ik ben er bang van….
  Toch wens ik je veel succes met je column, zij is duidelijk en leuk geschreven!

  Groeten, Rolien

Geef je mening