Mensen laten overleden huisdieren vriesdrogen

16-10-2011

Vriesdrogen van huisdieren
In Amerika gebeurt het regelmatig dat mensen hun dode huisdier vriesdrogen. Maar hoe werkt het precies? En waarom doen mensen dat?

Zo van een afstandje zien ze er eigenlijk nog heel levendig uit. Toch zijn de gevriesdroogde honden dat niet. Ze zijn dood, maar worden door het vriesdrogen zo goed geconserveerd dat het bijna eng is.

Voedsel
Vriesdrogen is niets nieuws: het wordt al jaren gebruikt. Bijvoorbeeld om voedsel te conserveren. Het is relatief eenvoudig. Voedsel wordt bevroren en de druk rondom het voedsel wordt teruggebracht. Het is een ideale manier om voedsel te conserveren. Doordat het water eruit wordt gehaald, wordt het voedsel lichter en is het langer te bewaren. Tegelijkertijd blijft de smaak wel behouden.

Huisdieren
In Amerika wordt de techniek echter niet alleen op voedsel toegepast. Ook dode huisdieren ondergaan het lot van vriesdrogen. Er zijn zelfs mensen die daar hun beroep van hebben gemaakt: dieren vriesdrogen. En ze zitten niet om werk verlegen. Mensen van alle rangen en standen kloppen aan om hun geliefde huisdier – van hele katten tot enkel de oren van de hond – te laten vriesdrogen.

Film
Het fascineerde documentairemaakster Amy Finkel zo dat ze besloot er een film over te maken. Niet alleen over het vriesdrogen zelf, maar vooral de redenen erachter. Waarom laten mensen hun hond vriesdrogen (wat al snel zo’n 750euro kost)?

Moeilijk afscheid nemen
Hieruit blijkt dat veel huisdier eigenaren eigenlijk helemaal geen afscheid kunnen nemen. Vriesdrogen is dan een manier om dat uit te stellen of zelfs helemaal niet te doen.Tags: , , , , ,

Geef je mening