Mijn kant over geleidehonden

26-08-2011

Easy

Regelmatig krijg ik van mensen te horen dat ze Easy mijn geleidehond (grote poedel) zo knap vinden. Even haar uiterlijk buiten beschouwing genomen want ja daar werk ik hard genoeg aan om haar er natuurlijk tip top uit te laten zien.


Maar meestal hebben ze het over haar gedrag in het openbaar.
Want ja ik fluit één keer en Easy komt in vliegende vaart als ze los loopt op een heel ander veld in het park met daar tussen nog een sloot naar me toe gerend. En ja dan is het voor haar al direct feest want ze krijgt haar yes en beloning en ze wordt uiteraard zeer uitgebreid geprezen door mij. Hierdoor komt ze natuurlijk altijd wel aan gerend maar eigenlijk is dat niet eens mijn verdiensten. Oké we hebben onder tussen een goede band met elkaar. En snappen elkaar wel . Maar haar basis ligt toch echt bij haar puppycoach (het gezin waar Easy is opgegroeid ) die haar de beginselen van het hier komen op elke mogelijke situatie heeft aangeleerd toen ze een kleine pup was.

Geleide hond easy als pup

Daardoor heb ik daar nu nog profijt van. En kan Easy in bos en park strand en heide overal los lopen.
 
Maar ook als ik mijn dagelijkse boodschappen ga doen heb ik profijt van de wijze waarop de puppycoach Easy altijd mee nam, naar winkels restaurants en andere eetgelegenheden of  noem het maar op. Door dat ze al heel jong is gewend in winkelcentrums te lopen en daardoor geen overlast  veroorzaakten, kon haar trainster later zich alleen maar bezig gaan houden met de opleiding van hoe ze mij later in het geleidehondentuig moest begeleiden. Vreemd is het dan of liever gezegd jammer dat steeds meer puppycoaches op eens belemmert worden in het het opvoeden van hun aspirant geleidehond of zoals ik het altijd graag zeg het aanstormend talent. Want ja ook de pups komen zo af en toe ter voorbereiding in de snack bar. Nee daar mag de pup dan even niet in terwijl pup een jas draagt en de puppycoaches is voorzien van de nodige documentatie. De hond gaat later ook misschien wel een snackbar in zodat zijn menselijke partner die hij/zij begeid een krokketje kan eten  .
 
En ook raar dat opeens een puppy in spé een gewoon winkelcentrum niet in mag , want ja honden zijn niet toegestaan. Alleen geleidehonden en hulphonden mogen naar binnen, maar dat deze honden toch ook eerst moeten leren hoe ze in een winkelcentrum moeten lopen snappen de Maar ook als ik mijn dagelijkse boodschappen ga doen heb ik profijt van de wijze waarop de puppycoach Easy altijd mee nam, naar winkels restaurants en andere eetgelegenheden of  noem het maar op. Door dat ze al heel jong is gewend in winkelcentrums te lopen en daardoor geen overlast  veroorzaakten, kon haar trainster later zich alleen maar bezig gaan houden met de opleiding van hoe ze mij later in het geleidehondentuig moest begeleiden. Vreemd is het dan of liever gezegd jammer dat steeds meer puppycoaches op eens belemmert worden in het het opvoeden van hun aspirant geleidehond of zoals ik het altijd graag zeg het aanstormend talent. 
 
En ook raar dat opeens een puppy in spé een gewoon winkelcentrum niet in mag , want ja honden zijn niet toegestaan. Alleen geleidehonden en hulphonden mogen naar binnen, maar dat deze honden toch ook eerst moeten leren hoe ze in een winkelcentrum moeten lopen snappen de winkeliers en beveiligers jammer genoeg nog niet.

Hond easy ligt in een eetgelegenheid

Er moet dus nog heel wat werk verricht worden op het gebied van voorlichting dat die knappe geleidehond-hulphonden niet vanzelf opeens zo knap zijn geworden dat hond en baas allebei een opleiding krijgen om later een top team te worden waardoor iedereen kan zeggen wat is dat toch knap. Hopelijk worden in de toekomst aspirant geleid-hulphonden net als de volleerde geleide-hulphonden gewoon overal toegelaten zodat ze nog beter hun taak kunnen doen als ze helemaal volleerd zijn en als team met zijn menselijke partner op pad kunnen zonder problemen.
Groetjes Esther en EasyTags: , , ,

Geef je mening