Nuttige tips voor de tandverzorging bij je huisdier

15-10-2011

Tips tandverzorging huisdierenHet is, net zoals bij mensen, erg belangrijk dat het gebit van uw hond of huisdier goed verzorgd wordt. Lees snel verder voor de reden & super handige tips!

Net als bij mensen, zijn ook de tanden van onze huisdieren gevoelig voor gaatjes en tandplak. Dat kan bij hen ook ongemak of zelfs pijn veroorzaken en vereist een (dure) trip naar de dierenarts. Tand- en tandvleesproblemen kunnen je huisdieren ook meer vatbaar maken voor bijvoorbeeld hartziekten, infecties en tast het immuunsysteem in z’n geheel aan. Met andere woorden: nog meer pijn en ongemak voor je lieveling (én je portemonnee). Hoe verzorg je de tanden van je huisdieren zodanig dat dit bijna niet voorkomt? Met deze vijf gewoontes!

1)    Voeding
Geef je huisdier de geschikte voeding voor zijn soort. Katten en honden zijn vleeseters, en zijn daar ook voor gebouwd. Geef ze bij voorkeur rauw vlees of laat ze knagen aan botten: dit is goed voor hun tanden.

2)    Speeltjes en snoepjes
Wil je je hond of kat toch verwennen, geef ze dan snoepjes die erop gericht zijn de tanden schoon te maken en aan te sterken. Voor honden betekent dat ook bijtspeeltjes waar ze uren, zoniet dagen zoet mee zijn. Deze zijn veiliger dan botten, omdat ze niet splinteren en omdat honden met zwakkere tanden hun tanden er zeker niet op breken.

3)    Poetsen
Het poetsen van de tanden van je hond of kat? Jazeker! Vooral bij katten niet bepaald vanzelfsprekend, maar met wat geduld en wat tijd kan je de gezondheid van je liefste viervoeter wel vooruit helpen. Liefst elke dag, minstens enkele keren per week.

4)    Inspectie
Kijk regelmatig in de mond van je huisdier. Zoek naar gezwellen, uitslag of roodheid. Als je kat of hond uitzonderlijk tegenspartelt als je in de buurt van de mond komt, dan is er zeker iets niet pluis.

5)    Dierenarts
Normaal kijkt de dierenarts automatisch het gebit na bij de jaarlijkse vaccinatie van je huisdier. Indien dit niet zo is, kan je er best om vragen.Tags: , , , , , , , ,

Geef je mening