Onze lichaamstaal zet hond op verkeerde been

27-04-2012

bak hondenbrokjesHond laten zich door onze lichaamstaal beïnvloeden laat nieuw onderzoek zien.

De honden kregen twee bakken met voedsel voorgezet. Een bak met veel en een bak met minder hondenbrokken. De honden mochten kiezen en kozen vanzelfsprekend voor de bak met het meeste hondenbrokjes.

In een tweede experiment kregen de honden opnieuw de keuze uit twee bakken met hondenvoer. Alleen besteedde een mens nu meer aandacht aan de bak met minder hondenbrokken. Bijvoorbeeld door de hondenbrokken uit deze bak te halen even op de hoogte van de mond te brengen en daar vijf seconden te houden alvorens het weer terug te leggen.

Wanneer iemand zoveel aandacht aan de bak met minder hondenvoer gaf, dan koos de hond opvallend genoeg voor deze bak en liet hij het grote portie dus aan zijn neus voorbijgaan. Wanneer een mens het voedsel niet oppakte, maar bijvoorbeeld alleen maar even naar de bak toeliep dan koos de hond toch gewoon voor de bak met de grote portie. Dat wijst erop dat de reactie van honden op lichaamstaal best complex is.

Het onderzoek bewijst dat honden lichaamstaal opmerken en zich er in sommige omstandigheden door laten beïnvloeden. Zelfs als dat eigenlijk in hun nadeel is.Tags: , , , , ,

Geef je mening