Ouders nemen huisdier voor de kinderen

05-08-2011

Jarenlang zeuren jouw kinderen al om een huisdier. Ze willen zo ontzettend graag een jong hondje, maar jij weet wel wie het beestje straks moet uitlaten. Toch geven veel ouders toe aan de dierenwens van hun kinderen.

Uit onderzoek van Nintendo onder 519 Nederlandse kinderen (6 t/m 12 jaar) en ouders blijkt dat negen op de tien kinderen een dierenwens heeft. Vier op de vijf ouders heeft aan die droom toegegeven en een huisdier aangeschaft. Slechts 17 procent van de ouders koestert daarentegen dezelfde wens. De rest doet het puur voor de kinderen.

Daarbij staat de ontwikkeling van hun kroost voorop. 81 procent van de ouders zegt een huisdier belangrijk te vinden voor de ontwikkeling van een kind. Waarom willen kinderen zo graag een huisdier? ‘Voor de gezelligheid’, zegt vier op de vijf kinderen. Ouders zijn het daarmee eens, maar vinden het ook belangrijk dan hun kinderen verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen (43%). Moeders vinden dit overigens belangrijker (49%) dan vaders (37%).

En wat is nu de grootste irritatie bij huisdieren? Stipt op nummer een staat ‘dierenharen’ (48%) en op twee ‘opvang bij afwezigheid regelen (41%). De kinderen vinden vooral de verzorging van de dieren erg veel werk (38%).

De kat is het populairste huisdier (35%), op de voet gevolgd door de hond (28%), vissen (26%), konijn (20%) en vogels (13%). Opvallend is vogels veel geliefder zijn bij vaders (16%) dan bij moeders (9%).Tags: , ,

Geef je mening