Politiehond verslaat DNA-test!

21-06-2011

Wat een DNA-test niet kan, blijken politiehonden wél te kunnen: Personen van een eeneiige tweeling van elkaar onderscheiden.
Als een persoon van een eeneiige tweeling een misdaad begaat, staan forensische wetenschappers voor een probleem: beide personen van de tweeling hebben immers hetzelfde DNA.

En ook identificatie door geursporen, waarbij een hond de dader identificeert door zijn lichaamsgeur te vergelijken met geuren van de plaats van het delict, bood volgens eerder onderzoek geen uitkomst.

Maar nu blijkt uit Tsjechisch onderzoek, dat in het vakblad PLoS ONE is verschenen, dat speciaal voor deze taak getrainde Duitse herdershonden eeneiige tweelingen toch van elkaar kunnen onderscheiden op basis van hun geur.

Voor het onderzoek, dat onder leiding stond van Ludvík Pinc van de Tsjechische Biomedische Universiteit, werden geurstalen van achttien kinderen genomen. Bij volwassenen is de kans immers groter dat ze door een verschillende woonplaats, eetgewoonten en gebruiken anders gaan ruiken. Tot de proefpersonen behoorden eeneiige én twee-eiige tweelingen, net als een controlegroep van tien ongerelateerde kinderen.

De politiehonden tien speciaal getrainde Duitse herders van de Tsjechische politie, moesten telkens een geurstaal matchen aan een ander staal van hetzelfde kind dat in een rij van zeven verschillende stalen zat. Elke hond kreeg twaalf verschillende oefeningen, die telkens vijf keer herhaald werden met de stalen in een andere volgorde. En opmerkelijk: de verschillende honden maakten geen enkele fout. Ook niet als het andere lid van een eeneiige tweeling in de line-up zat.

Ook in Nederland worden geursporen gebruikt binnen het forensisch onderzoek. Maar ze hebben geen juridische bewijskracht.Tags: , , , , ,

Reactie(s)

  1. Ik geloof dat meteen. Wij hebben kennissen die een een-eige tweeling hebben. Een daarvan past regelmatig op onze kinderen. Wij hebben een aantal Bolognezers en eentje daarvan reageert altijd heel emotioneel als zij iemand ziet die zij kent. Zij gaat dan heel hard gillen, alsof zij met haar pootje bekneld zit. Ik zie aan deze hond altijd wie van de twee er binnen komt. De hond ziet het meteen en hoeft niet eens te snuffelen. Heel grappig en… heel makkelijk. De andere van onze Bolognezers reageren trouwens ook hoor, maar doen dat wat meer bescheiden door er niet heen te gaan bijvoorbeeld. Deze ene bolognezers is net een deurbel door haar reactie.
    Danielle van der Lichte, Bolognezerkennel van ‘t Hilveringh.

Geef je mening