Rene van Lint op zoek naar collectanten voor Stichting Hulphond

15-08-2011

hulphond

Hulphond Indra uit Nieuw-venhnep zit heel lief te wachten op een commando. Hij is één van de weinige hulphonden in Haarlemmermeer. Rene van Lint wil dit aantal zo snel mogelijk verhogen, maar daarvoor is veel, heel veel geld nodig.

Daarom collecteert hij tussen 29 augustus en 3 september voor Stichting Hulphond en dan specifiek voor de opleiding van honden tot hulphond voor mensen met epilepsie. Zijn vraag is duidelijk: “Wie loopt een straatje met mij mee?”

Het idee lijkt zo eenvoudig: collecteren voor een goed doel. Maar Hoofddorper Rene van Lint weet inmiddels beter. Uit eigen ervaring weet hij namelijk maar al te goed hoe belangrijk een hulphond kan zijn bij mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie. Maar de opleidingskosten zijn zo enorm hoog (43.000 euro en de verzekering dekt maar een deel) dat het bijna onbetaalbaar wordt. Het geld moet dus uit andere bronnen komen, bijvoorbeeld een collecte.

“Maar dan moet je dat niet alleen doen”, laat hij weten in een oproep voor meer collectanten. “De benodigde vergunning kost ongeveer 90 euro. Als ik alleen collecteer, zal ik misschien net genoeg ophalen om die kosten te dekken. Daarom zoek ik meer collectanten voor Haarlemmermeer.”

De opbrengst is bestemd voor de stichting (zie www.hulphond.nl) die vorig jaar 55 hulphonden heeft kunnen opleiden, waarvan 3 voor mensen met epilepsie. Voor het komend jaar ligt het streefgetal op 65. Die opleiding is duur: rond de 43.000 euro en begint eigenlijk al in het nest van de puppy’s. Op dat moment wordt al een eerste keuze gemaakt welke hond wellicht geschikt is en welke niet.

Het eerste jaar – vanaf de leeftijd van ongeveer 7 weken – zit de (aankomende) hulphond bij een gastgezin. Daar wordt een begin gemaakt met de training. Als de hond ongeveer 1 jaar is, gaat hij intern naar het opleidinginstituut in Herpen. Daar wordt de hond door trainers de basisprincipes bijgebracht (zoals lichtknopjes aan en uit, lades/deuren openen en sluiten). Na een half jaar in het instituut wordt de hond met een cliënt gematched. Dan is ook bekend welke specifieke taken de hond krijgt en kan daarop getraind worden. Het eerste jaar dat hond en cliënt bij elkaar zijn, wordt hard getraind om de hond te leren wat de cliënt nodig heeft.

Een hulphond kan tot 70 handelingen verrichten om mensen met een handicap zelfstandiger te maken. Naast praktische hulp biedt een hulphond ook veel sociaal-economische voordelen. Mensen met een hulphond zijn onafhankelijker, hebben meer sociale contacten en voelen zich meer geaccepteerd.

Indra uit Nieuw-Vennep kan daarover meepraten. Zij heeft een hulphond die de deur opent, een mobieltje van de tafel pakt, helpt bij het uitkleden. En nog veel meer. De hond gaat overal mee naar toe. “Door mijn handicap zou ik zonder hond amper de deur uitkomen. De hond is mijn levenslijn met buiten.”

Haar hond is een zogeheten een ADL-hond. ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. De al eerder genoemde deuren, het licht, een liftknopje, kleding in de wasmachine. De Seizurehond helpt zijn baas tijdens en na een epileptische aanval (seizure). De hond is in staat om bij een aanval zijn baas in een zijligging te leggen, medicijnen te halen, op een alarmknop te duwen, hulp te halen en voor rust te zorgen.

“Nogmaals”, laat Rene van Lint weten, “ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk hulphonden zijn. Dat is ook één van de redenen dat ik mij opgegeven heb als collectant in mijn wijk. De stichting nam toen contact met me op omdat ik de enige collectant bleek te zijn in Hoofddorp. Ik hoop nu maar dat zich nog meer mensen melden.”

Voor meer achtergrondinformatie over de hulphond, zie www.hulphond.nl.Tags: , , , , ,

Reactie(s)

  1. Parthena zegt:

    Call me wind because I am aobslutely blown away.

Geef je mening