Sledehondenrace Iditarod is gewonnen door een eskimo

16-03-2011

Sledehondenrace iditarodDe beroemdste sledehondenrace ter wereld is voor het eerst in jaren gewonnen door de eskimo John Baker. Hij zette de sledehondenrace op zijn naam in een recordtijd van 8 dagen, 9 uur, 46 minuten en 39 seconden.

Sledehonden maken deel uit van de traditie van de eskimo’s, maar sinds 1976 is er geen eskimo winnaar geweest. “Deze ploeg sledehonden was fantastisch”, zei de 48-jarige eskimo Baker bij de finishlijn.

Seldehondenrace Iditarod

De Iditarod is een sledehondenrace over bijna 1900 kilometer,  door de besneeuwde wildernis van Alaska. De sledehondenrace herinnert aan de goudkoorts tijd in de Yukon. Post en voorraden werden per hondenslee naar de goudzoekers vervoerd.

In 1925 vond een legendarische tocht plaatst toen sledehonden zorgden voor de bevoorrading van difteriemedicijnen in Nome. Nog altijd staat er in New York Central Park een standbeeld van de hond die de medicijnen in Nome afleverde.

In 1973 werd de sledehondentocht voor het eerst als race gehouden. Bij de eerste vier races wonnen eskimo’s drie keer, doordat ze traditioneel veel ervaring hadden. Maar na 1976 kwamen zij er nooit meer aan te pas.

Sledehondenraces werden steeds professioneler

De hondenraces werden steeds professioneler waardoor de ekimo’s niet meer wisten te winnen. De hondenrenners, mushers, die in de buurt van sponsoren in de stad woonden, kregen een voorsprong op hun concurrenten op het platteland. Vanwege de afstanden was daar bovendien moeilijker om aan goed hondenvoer te komen.

Eskimo’s ruilden hun hondensleeën steeds vaker in voor sneeuwscooters, waardoor de traditie langzaam begon uit te sterven. Ook hadden veel arme eskimo’s niet de tijd om zich op het fokken en trainen van sledehonden te richten.

Baker krijgt voor zijn zege ruim 50.000 dollar en een nieuwe auto. Zijn tien sledehonden worden geëerd.Tags: , , , , , , ,

Geef je mening