Stichting Vicky & Alexis betaalt opleidingscentrum reddingshonden

30-01-2012

stichting betaalt opleidingscentrum Vandaag twee jaar na de gasexplosie in hartje Luik, met veertien doden en honderd gewonden, is de oorzaak van de ramp nog altijd onbekend. De ouders van Vicky Storms uit Heusden-Zolder en haar vriend Alexis Robert zorgen wel voor een positieve zwenk. Ze openen een trainingscentrum voor reddingshonden in Henegouwen.

Guy Storms en zijn vrouw zamelden Guy Storms en zijn vrouw zamelden geld in met hun Stichting Vicky & Alexis, opgericht als herinnering aan de slachtoffers en een hulpfonds voor anderen die door het noodlot worden getroffen. De stichting investeert 100.000 euro in trainingscentra voor reddingshonden, een in Vlaanderen en een in Wallonië.

“Honden krijgen er een opleiding om te speuren naar slachtoffers onder het puin. Die training moeten de vrijwilligers vandaag zelf betalen. Op de dag van de gasramp waren twee vrijwilligers spontaan naar Luik gekomen om te helpen bij de zoekactie”,vertelt Guy Storms, vader van de overleden Vicky uit Heusden-Zolder, in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Samen met de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft Storms gezocht naar opleidingsmogelijkheden voor reddingshonden.

“Die vonden we op de terreinen van de civiele bescherming. Een eerste centrum opent op 10 februari in Jurbeke in Henegouwen. Daar zullen we 50.000 euro overhandigen aan de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (cdH).”

In Vlaanderen komt dat centrum wellicht in Antwerpen.

Onderzoek
De stichting is voor de ouders van Vicky een manier om zich niet te laten meezuigen in de negatieve spiraal na de gasramp. Het gerechtelijke onderzoek kan nog altijd geen antwoord geven op de cruciale vraag: wat gebeurde er op 27 januari 2010 in het flatgebouw op de Rue Léopold 18.

“Als ouders weten we nog altijd niets. Het gerecht wil ons niets zeggen. Het onderzoek zou bezig zijn. Niet dat we een schuldige willen kennen. We willen wel een uitleg, desnoods zegt het gerecht dat het onderzoek wordt stopgezet.”

“Veertien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Daar zit een hoop ongeluk en ellende. Die mensen mogen na twee jaar toch een antwoord krijgen. Het is hoog tijd dat het gerecht wakker wordt”, vindt Guy Storms.

    Tags: , ,

Geef je mening